open-navfaktor-logo
search
Pod kojim okolnostima
SDA o helikopteru Srbije u Trebinju: Indikativno je da inače glasni ministri Trojke šute na udar na suverenitet BiH
Javnost mora znati da li su nadležne državne institucije dale saglasnost za stacioniranje srbijanskog helikoptera i potpisivanje sporazuma, i ako jesu ko je, iz kojih razloga i u skladu s kojim zakonima i propisima to učinio
AUTOR: Faktor
19.06.2024. u 13:09
get url
text
Institucije države Bosne i Hercegovine dužne su da se konačno zvanično oglase o svim okolnostima pod kojima je na teritoriji Bosne i Hercegovine stacioniran helikopter i grupa službenika MUP-a Srbije, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).
- Zabrinjavajuće je da se informacije o tome kriju od građana te da bez reakcije prolazi i potpisivanje sporazuma o saradnji MUP-ova Srbije i entiteta RS kao realizacija zaključaka usvojenih na "svesrpskom saboru".
Javnost mora znati da li su nadležne državne institucije dale saglasnost za stacioniranje srbijanskog helikoptera i potpisivanje sporazuma, i ako jesu ko je, iz kojih razloga i u skladu s kojim zakonima i propisima to učinio. Nezvanične informacije koje se plasiraju u medijima nisu dovoljne da se razjasne sve okolnosti i zabrinutost građana - navode iz SDA.
Dodaju da je "indikativno da inače glasni i pričljivi ministri iz Trojke o ozbiljnom udaru na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine šute već 24 sata".
- Ukoliko saglasnosti ne postoje, morala bi uslijediti hitna reakcija. Ako su saglasnosti date, onda se o tome nadležni moraju zvanično očitovati.
Nedopustivo je i opasno pristajati na velikosrpski scenarij u kojem zvaničnici iz RS blokiraju nabavku novih i korištenje trenutno raspoloživih letjelica Oružanih snaga BiH u gašenju požara, a istovremeno davati saglasnost za dolazak srbijanskog helikoptera i policije.
Trenutna šutnja Trojkinih ministara jedino može značiti da su saučesnici u realizaciji ciljeva "svesrpskog sabora" - zaključili su iz SDA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.