open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Ekonomski fakultet u Sarajevu odgovorio studentima: Ne ignoriramo vaša prava
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu je uputio dopis u  kojem se ističe da ova javna viskoškolska institucija djeluje u skladu s odredbama Zakona o visokom obrazovanju KS, Statuta Univerziteta u Sarajevu i ostalim podzakonskim aktima.  
25.11.2020. u 12:33
get url
text

Te, kako je istaknuto u saopćenju, na sjednici održanoj 9. juna Vijeće Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je usvojilo zaključak da se nastavne i ispitne aktivnosti održavaju online sve do trenutka dok Krizni štab Kantona Sarajevo odnosno Krizni štab Federacije BiH ne ukinu preporuke ograničenja kretanja i okupljanja koje su usvojene zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

U tom kontekstu, sve nastavne i ispitne aktivnosti u okviru svih ispitnih rokova, od datuma uvođenja mjera nadležnog Kriznog štaba, također su održani online. Ova visokoškolska institucija kako se navodi u saopćenju kategorično odbija  tvrdnju da se interesi i prava studenata ignoriraju te da studentima niko ne odgovara na njihove upite i zahtjeve.

VEZANI TEKST - Studenti Ekonomskog fakulteta u Sarajevu: Problem s prof. dr. Jahićem je kulminirao, riješite ga ili slijede protesti 

- Uprava Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i resorni prodekan su nekoliko puta održavali sastanke sa zvaničnim predstavnicima studenata EFSA. Posljednji u nizu je održan 24. novembra. Zvaničnim predstavnicima studenata je rečeno da Uprava i svi članovi kolektiva Ekonomskog fakulteta u Sarajevu stoje na raspolaganju za sve sugestije i prijedloge koji će rezultirati višim kvalitetom nastavnog, naučnog i ispitnog procesa. Sve nejasnoće koje studenti primijete na ispitnim rokovima (a koji još nisu ni počeli!) trebaju se dokumentirati i nadležna tijela EFSA će ih razmotriti i djelovati. Studentima ostajemo otvoreni za svu akademsku komunikaciju kao što je to bio slučaj i do sada - saopćili su iz EFSA.

Iz uprave fakulteta poručuju da će i dalje nastaviti  studentima osiguravati što bolje uvjete da svoj studij okončaju u predviđenom roku i u novonastalim okolnostima.

- Studente pozivamo da vode računa o svom i zdravlju svojih najbližih, te da budu odgovorni i svjesni činjenice da su okupljanja na javnom mjestu zabranjena odlukama Kriznog štaba (što je razlog da se nastava ne održava u učionicama) - navodi se između ostalog u dopisu Ekonomskog fakulteta koji potpisuje dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.