open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Elektroprivreda BiH: Kasumovićeva inicijativa perfidna politička igra
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom inicijative gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića o navodnoj spremnosti oprosta duga RMU Zenica, navodeći kako se radi o "perfidnoj političkoj igri".
24.08.2022. u 15:40
get url
text

- Inicijativa Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, u kojoj se iskazuje navodna spremnost oprosta 2,6 miliona KM duga RMU 'Zenica', a po osnovu zateznih kamata iz sudskih izvršnih postupaka u sporu Grada Zenice protiv Rudnika za korištenje građevinskog zemljišta i komunalnu naknadu, uz uslov da se iznos duga isplati zeničkim rudarima u vrijednosti po 4.500 KM, je gradonačelnikova perfidna politička igra vrlo niske vrijednosti - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Andelija o RMU Zenica: Pozajmili smo im milion KM, ne zarađuju dovoljno za isplatu plaća

Kako se nadalje navodi, "populističko ponašanje gradonačelnika sa iskazivanjem uočljivo režirane zabrinutosti za rudare,  usmjereno je samo i izričito na priskrbljivanje njihove političke podrške u predizbornom periodu na turbulentnoj bh. političkoj sceni koju karakteriše bezskrupuloznost, izostanak kulture i moralnosti, ne biranje sredstava za ostvarenje cilja po svaku cijenu".

- Populizam zeničkog gradonačelnika potvrđujemo činjenicom da je u RMU Zenica zaključno sa 10.08.2022.godine zaposleno 963 radnika. Isplata neto vrijednosti o kojoj gradonačelnik govori, podrazumijeva obavezu u iznosu cca 7,5 miliona KM. Iznos duga  RMU 'Zenica' po zateznoj kamati je  2,6 miliona i predstavlja samo trećinu iznosa potrebnog za isplatu po 4.500 KM svakom rudaru u Rudniku - navode iz Elektroprivrede BiH.  

Istovremeno, informišu javnost da je "RMU Zenica Fuadu Kasumoviću uplato po osnovu nezakonite naknade za korištenje građevinskog zemljišta iznos 4,6 miliona KM, a gradonačelnik obećao otpisati dug za zateznu kamatu".

- Očigledno da je Kasumović odustao od obećanja i stoga ga pozivamo da zajednički pomognemo zeničkim rudarima na način da  Kasumović vrati nezakonito uzeti novac od rudara RMU Zenica u iznosu 4,6 miliona KM, a JP Elektroprivreda će obezbijediti 2,6 miliona KM da bi se ispunilo  populističko obećanje gradonačelnika - navodi se u saopćenju.  

VEZANI TEKST - Rudari oba jamska pogona RMU Zenica jutros stupili u generalni štrajk

Iz Elektroprivrede BiH, također, navode kako "osmišljena igra na 'kartu rudara' sa obećanjem oprosta duga uz uslovljavanje JP Elektroprivreda BiH, ukazuje na neiskrenost gradonačelnika u dosadašnjim pregovorima u rješavanju problema između Grada Zenica i RMU Zenica i ozbiljno ugrožava sve napore koje se čine kako bi Rudniku koji godinama posluje u ekstremno teškim uslovima i preživljava zahvaljujući pomoći JP Elektroprivreda BiH, bila omogućena minimalna ekonomska  stabilnost".

Iz Elektroprivrede BiH podsjećaju kako je "od osnivanja Koncerna EPBiH do 15.08.2022.godine, JP Elektroprivreda BiH u nabavku opreme i roba u RMU Zenica uložila 66,7 miliona KM, na osnovu avansa, koji su 2021.godine pretvoreni u pozajmice, rudniku uplatila više od 45 miliona KM".

Također navode kako je "zaključno sa 15.08.2022.godine, uplaćeno je i 31,7 miliona KM (planirano 32 miliona KM) pozajmica za finansiranje zaostalih obaveza  za PIO/MIO za redovno penzionisanje radnika, uključujući i iznos otpremnine,  finansiranje zaostalih obaveza za PIO/MIO za radnike u radnom odnosu izvan osnovne djelatnosti kao i za izmirenje ostalih troškova poslovanja iz prethodnog  perioda".

VEZANI TEKST - Grad Zenica će odblokirati račun, ali rudari za prekid štrajka čekaju isplatu plaće

- Preuzete obaveze JP Elektroprivreda BiH ispunjavala je u roku i utvrđenim kapacitetima. Međutim, očekivani iskorak u povećanju proizvodnje i stabilnosti poslovanja nije napravljen. Ostvarena proizvodnja u posljednjim mjesecima nije dovoljna ni za isplate neto plata radnicima, dugovanja prema državi na dan 30.06.2022.godine iznosila su više od 221 milion KM, obaveze po kreditima, dobavljačima i ostale obaveze premašuju iznos 90 miliona KM, dugovanja za isporučenu električnu energiju viša su od 2,3 miliona KM. Poslovnu 2021.godinu, Rudnik je okončao sa gubitkom 15,2 miliona, a za šest mjeseci ove godine gubitak je gotovo 12 miliona - navodi se.

Iz Elektroprivrede BiH ističu kako egzaktni podaci govore o realnom stanju u Rudniku, te da "Kasumovićevo iskazivanje dobročinstva predstavlja  utopijsku nadu za rudare i napad na ovo JP".

- U konačnici, izrečena obećanja gradonačelnika Kasumovića su samo isprazna priča za lakovjerne koja nažalost uzburka duhove u vrijeme u kojem ne manjka problema - navodi se u saopćenju EPBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.