RMU Zenica trenutno ima blizu 1.000 radnika, a proizvodnje u Staroj jami i Raspotočju nije bilo od druge smjene u ponedjeljak do druge smjene u četvrtak. Radnicima su februarska i martovska plaća umanjene su za iznose rata kredita koje duguju bankama, a rudnik te rate nije isplatio ni bankama.

- Postoji dogovor po kojem se radnicima isplati plaća, a poseban spisak kreditnih obaveza radnika koje rudnik isplaćuje direktno bankama. Sada su obje rate kredita radnika isplaćene bankama i radi se dalje - kaže predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

Svaki od radnika dobio je platnu listu na kojoj je prikazan iznos kredita, ali sredstva su izostala, na pitanje kako je to moguće, Avdić kaže da se vjerovatno o tome da rudnik ne može pokrivati sve obaveze.

- Često se dešavaju blokade računa od dobavljača, kada dođe vrijeme za isplatu plaća i toplog obroka, na naplatu dolaze i drugi računi i onda se desi da se novac skine i da ga na bude dovoljno - pojašnjava Avdić.

Da RMU Zenica ima velikih finansijskih problema potvrdio je i generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, koji je za Faktor rekao da ova kompanija zeničkom rudniku pozajmila milion KM.

- RMU Zenica je državi dužan više od 100 miliona KM poreza. U prva tri mjeseca ove godine, od ukupno ostvarenog prihoda, trošak plaće i naknada na plaće iznosi im 116 posto. Dakle, nisu zaradili dovoljno ni da isplate plaće, a da ne pričamo o ostalim obavezama za struju, vodu, koncesije, dobavljače i ostalo - navodi Andelija.

Uzrok takvog stanja je izostanak proizvodnje, ističe Andelija, iako je u taj rudnik uloženo mnogo.

- Uložili smo 64 miliona u RMU Zenica. Oni bi trebali da proizvode oko 50.000 tona mjesečno, a ne proizvedu ni 30.000 - zaključio je Andelija.