open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Washingtonu
Escobar sa Fortom: Za reformske procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama
AUTOR: Faktor
18.04.2024. u 08:51
get url
text
FOTO: Naša stranka
Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu je strateški interes, odnosno garant stabilnosti, a time i ekonomskog napretka, poručio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.
- Krucijalni investicijski i infrastrukturni projekti zahtijevaju političku i ekonomsku stabilnost, dok stalna proizvodnja političkih kriza osim jeftinog populizma nanosi samo štetu svim građanima BiH - rekao je Forto tokom sastanka koji je održan u State Departmentu u Washingtonu, saopćila je Naša stranka.
Escobar je naglasio da Sjedinjene Američke Države ostaju snažan prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, spremne zaštititi Dejtonski sporazum, njen teritorijalni integritet i njene institucije. Istaknuo je da će SAD nastaviti intenzivnu saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine u cilju provedbe reformi neophodnih za nastavak euroatlantskih integracija.
Američki izaslanik je naveo kako problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, nego se ogleda u sistemskoj korupciji koja se već dug niz godina pokušava prikriti fabriciranjem kriza. Zato, kako je naglasio, krucijalno važnu ulogu za sve zemlje zapadnog Balkana imaju reforme u oblasti vladavine prava čija provedba je obaveza na putu članstva u Evropskoj uniji.
Za takve procese potrebne su nove generacije lidera, kakve već vidimo među vama, koji će se fokusirati na razvoj i jačanje ekonomije cijelog regiona, u čemu ćete imati podršku SAD-a - zaključio je specijalni američki izaslanik Escobar.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.