open-navfaktor-logo
search
Puno melje, malo žita daje
Forto kaže da po sjednici trebaju imati 20 zakona, on je za godinu pripremio jedan, onaj o fotelji Čovićevog zeta
Po Fortinom priznanju, samo u oblasti prometa trebat će usvojiti oko 1.400 zakonskih i podzakonskih akata na evropskom putu BiH. Za nadati se da ih neće predlagati i usvajati po dosadašnjem ritmu
AUTOR: Autor: Faktor
03.04.2024. u 12:29
get url
text
Predstavnici Naše stranke u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održali su jučer press konferenciju na kojoj su se osvrnuli na probleme u vladajućoj koaliciji, odnosno probleme između "Trojke", SNSD-a i HDZ-a, te na, očito zastali, evropski put Bosne i Hercegovine.
Od izjava na toj press konferenciji Naša stranka je objavila kratki video u kojem njihov predsjednik Edin Forto kaže "hajmo se dogovoriti ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad".
Posebno je zanimljiva njegova rečenica u kojoj navodi da "moramo napraviti ritam u kojem ćemo imati po 20 zakona na svakoj sjednici, i tako godinama".
Zanimljiva je s aspekta pitanja koje je to zakone Forto kao ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine dosad uradio i uputio u proceduru?
Prema podacima bh. Parlamenta, iz resora kojeg vodi ministar Forto dosad se pred parlamentarcima našao tek prijedlog izmjena zakona o BHANSA-i koji je toliko naišao na osude da u Parlamentu BiH nije dobio prolaz jer je izmjenama zakona bio predviđen neogračen broj mandata čelnicima BHANSA-e, na čijem je čelu Davorin Primorac, u medijima poznat kao zet Dragana Čovcića, lidera HDZ-a i "Trojkinog" partnera u vlasti.
Kada su u pitanju zastupnici Naše stranke, prema podacima iz Parlamenta BiH, zasad su bili potpisnici dva zakonska rješenja, tačnije izmjena i dopuna postojeća dva zakona, koji su i usvojeni. Jedan se odnosio na kratke izmjene Zakona o radu u institucijama BiH u vezi s porodiljskim odsustvom.
Drugi se odnosio na dopune Zakona o PDV-u kojim je donirana hrana oslobođena plaćanja ovog poreza, s tim da ovo zakonsko rješenje nisu predložili iz Naše stranke već su se samo pridružili potpisima.
Ono što se Forti samo u posljednje vrijeme zamjera jeste što još nema novog zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, ali i što nije našao rješenje za problem javnih RTV servisa i naplate takse.
Po Fortinom "priznanju", samo u oblasti prometa trebat će usvojiti oko 1.400 zakonskih i podzakonskih akata na evropskom putu BiH.
Za nadati se da ih neće predlagati i usvajati po dosadašnjem ritmu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.