open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
Evropski parlament sutra raspravlja o sankcijama Dodiku, SNSD-ovci danas učestvovali u radu komisija PSBiH
Zastupnici Evropskog parlamenta raspravljat će sutra o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali i o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.
07.03.2022. u 17:14
get url
text

VEZANI TEKST - EU parlamentarci pisali Borrellu, traže sankcije za Dodika i SNSD

Izvještaj sa pozivom na sankcije Dodiku, Evropski parlament usvojio je 17. februara. Tom prilikom za amandman su glasala 504 zastupnika u Evropskom parlamentu, dok su protiv glasala 93 zastupnika, a 72 su bila suzdržana.

- U izvještaju o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su EU da također uvede ciljane sankcije gospodinu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Trenutno nisu na snazi nikakve sankcije EU - navodi se.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i bivši ministar sigurnosti kazao je za Faktor kako nema naznaka da li će i, ako hoće, kakve sankcije biti usvojene. No, navodi kako bi najgora solucija, ukoliko dođe do njih, bilo povlačenje stranih investitora i investicija, kao i pristupa raznim evropskim fondovima.

On dodaje da je uveliko već primjetno da se pojedini strani investitori povlače.

VEZANI TEKST - Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

- To znači da je već na snazi neka vrsta sankcija. To je ono što je u svakom slučaju loše a čemu smo mi doprinijeli ovdje. Ne da je loše, već je strašno. Mi ako ostanemo bez stranih investicija mi ćemo praktično doći u situaciju da stanemo sa našom ekonomijom – ukazao je on.

Alma Čolo predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine i državna zastupnica rekla nam je kako su zastupnici SNSD-a u Parlamentu BiH danas učestvovali i na sjednici Ustavno-pravne komisije, a prema njenim saznanjima, i na još nekim sjednicama komisija.

- Meni to pokazuje da je nekako promjenjena ta politika SNSD-a koja se do sada ogledala u bojkotu institucija BiH. Ja ne znam da li njihovo pojavljivanje treba da znači nešto zbog sutrašnje sjednice EP – dodala je ona.

Kako dalje ističe, za pojavljivanje u institucijama nije nikad kasno.

- Država nema alternativu i ona mora funkcionisati. Ako ne prisustvuju predstavnici iz RS-a onda nema funkcionalnih institucija – rekla je ona.

Dodaje kako bi najbolje bilo da se ponašanje u institucijama BiH uskladi sa Ustavom i obavezama.

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

- Svi mi priželjkujemo sankcije prema onima koji ruše ustavno-pravni sistem BiH. No, ja bih voljela da smo u situaciji da ne očekujemo i ne tražimo sankcije, da svi oni koji su na tim mjestima rade svoj posao, bez obzira ko su – zaključila je ona.

Već početkom godine Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji, koja je dovedena u vezu sa Dodikovom porodicom. Tom prilikom Dodik je optužen za korupciju i prijetnju stabilnosti zemlje. Dodik je i ranije bio na američkoj "crnoj listi".

Pod dejstvom sankcija ATV-u Microsoft je prekinuo partnerstvo s Prointerom koja je bila vlasnik ove televizije.

Također, prije nekoliko dana "Foundcenter Investment GmbH" iz Berlina, dosadašnji većinski vlasnik firme "Una World Network", potpuno se povukao iz projekta čiji je cilj bio stvaranje regionalne TV stanice UNA i kao jedini vlasnik ostala je firma "Infinity Media" Banja Luka koja se povezuje sa porodicom Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.