open-navfaktor-logo
search
26 potpisanih
EU parlamentarci pisali Borrellu, traže sankcije za Dodika i SNSD
Grupa od 26 parlamentaraca Evropske unije zatražila je danas od Josepa Borrella, visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a, da predloži Vijeću Evropske unije bezuvjetno produženje odluke o restriktivnim mjerama s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.
03.03.2022. u 20:45
get url
text

Zatražili su uvođenje restriktivnih mjera protiv odgovornih za zakon o osnivanju entitetskog Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, uključujući Milorada Dodika, rukovodstvo SNSD-a i sve članove Narodne skupštine RS-a koji su glasali za taj zakon.

- S obzirom na trajnu i duboku političku krizu u zemlji, koja ima potencijal da destabilizira sigurnosnu situaciju na cijelom Zapadnom Balkanu, od ključne je važnosti da EU ima na raspolaganju dovoljno alata za nametanje posljedica za aktere koji krše Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH - navedeno je u pismu Borrellu.

EU parlamentarci su podsjetili da prethodna odluka ističe krajem marta.

Istakli su u pismu da bi neproširivanje postojećeg okvira sankcija u jeku aktualne krize poslalo pogrešan signal domaćim sugovornicima i moglo bi ostaviti ozbiljne negativne posljedice na situaciju u BiH.

Navode da bi to moglo stvoriti okruženje nekažnjivosti, "što bi nenamjerno potaknulo rukovodstvo RS-a da dalje provodi svoje neustavne aktivnosti".

Naglasili su da od Borrella očekuju da hitno iznese ovaj prijedlog pred Vijećem EU.

Cijelo pismo objavila je EU zastupnica Tineke Strik na svom Twitter nalogu.

- Zajedno sa kolegama napisala sam pismo Josepu Borrellu da pozove Komisiju EU-a da produži okvir sankcija za Bosnu i Hercegovinu, koji ističe ovog mjeseca. Neproduženje bi poslalo krajnje pogrešan signal i moglo bi stvoriti klimu nekažnjivosti - navela je Strike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.