open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Farsa: Zastupnici iz SNSD-a došli da glasaju, oborili zakone, čak i zapisnike sa sjednica
Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine nije usvojen na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da mu podršku nisu dali zastupnici iz SNSD-a i Srpskog kluba u Zastupničkom domu.
03.02.2022. u 14:56
get url
text
Sjednica Zastupničkog doma PSBiH

Riječ je o izmjenama i dopunama Zakona koje su među 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

S obzirom na to da nije bilo potrebne entitetske većine iz RS-a kako bi zakon bio usvojen u prvom čitanju, ići će na naknadno usaglašavanje. Podrška je izostala uprkos tome što je izmjene i dopune Zakona o VSTV-u uputilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne čijem je čelu Zoran Tegeltija (SNSD), što ponovo pokazuje da se radi samo o političkim igrama.

Da neće dati podršku nijednoj tački dnevnog reda, osim za četiri sporazuma, najavila je Snježana Novaković Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a.

VEZANI TEKST - Uprkos najavi, na sjednici Parlamenta BiH nema zastupnika SNSD-a ni drugih stranaka iz RS-a

Tako nije bilo entitetske većine čak ni za usvajanje zapisnika s prethodne dvije sjednice Zastupničkog doma, kao ni za dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini kojim se uvodi kazna za precrtavanje ćiriličnog ili latiničnog posma na tablama.

Nije prihvaćena ni zastupnička inicijativa Saše Magazinovića (SDPBiH) da bude doneseno zakonsko rješenje kojim se uvodi ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama Bosne i Hercegovine i to testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

Nisu prihvaćene ni inicijative zastupnica Aide Baručija (Nezavisni blok) i Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka) da Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana donese strategiju za borbu protiv korupcije do 2024. i prateći akcioni plan, i da dostavi zakon o državnoj imovini.

No data je saglasnost za ratifikacije četiri sporazuma, i to: sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije za zajedničku lokaciju na graničnom prijelazu Bratunac (Novi most) – Ljubovija (Novi most), sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o graničnim prijelazima, izmjena i dopuna između KfW-a, i Bosne i Hercegovine (primalac) i Republike Srpske u iznosu od 10 miliona eura za projekat energetske efikasnosti, te sporazuma o grantu u vezi s konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji poddionica Počitelj – Zvirovići na autocesti na Koridoru Vc.

VEZANI TEKST - Konačno u proceduri: Članovi VSTV-a više se ne mogu suzdržati od glasanja, imovina i prihodi javno dostupni

Sjednici nikako nisu prisustvovali zastupnici iz SDS-a, PDP-a i DNS-a.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i zastupnik ove stranke u bh. Parlamentu, kazao je da će do iduće sjednice donijeti odgovarajuće odluke.

- Za danas smo rekli da se nećemo pojaviti. Mi poštujemo zaključke koje smo donijeli u NSRS-u koji su doneseni glasovima opozicije – dodao je Šarović.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i zastupnik te stranke u bh. Parlamentu, kazao je da je "Inzkov zakon" doveo do haotične situacije u zemlji, te da je SNSD nakon šest mjeseci odbijanja "prihvatio i legalizovao Inzkovu nametnutu odluku", što smatra poniženjem i sramotnim.

On je rekao da SNSD od danas učestvuje u donošenju odluka u Parlamentu BiH i da se može reći da "imamo novi zastupnički klub u Parlamentu BiH, kojeg čine SNSD i njihovi sateliti, a zove se Inzkov zastupnički klub".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.