open-navfaktor-logo
search
Poslali odgovor
Federalni zavod o iskustvima žena koje idu na vantjelesnu oplodnju: Zdravstvene ustanove obavezne su...
Elmaza Logo, administratorica Facebook grupe "Neplodnost-Iskustva", koja okuplja žene sa problemom neplodnosti, u tekstu koji je objavljen 23. marta, ispričala je o kakvim se sve malverzacijama susreću buduće majke u privatnim zdravstvenim ustanovama
Autor: A. S.
27.03.2024. u 18:21
get url
text
Napominjemo da se troškovi lijekova za stimulaciju ovulacije obračunavaju odvojeno od cijene pojedinačnih postupaka
Napominjemo da se troškovi lijekova za stimulaciju ovulacije obračunavaju odvojeno od cijene pojedinačnih postupaka
Portal Faktor je prije nekoliko dana objavio tekst o iskustvima parova u Federaciji BiH, koji žele postati roditelji.
Tom prilikom Elmaza Logo, administratorica Facebook grupe "Neplodnost-Iskustva", koja okuplja žene sa problemom neplodnosti, navela je sa kakvim se sve "malverzacijama susreću buduće majke u privatnim zdravstvenim ustanovama".
Šta propisuje Pravilnik
Tako uz 3.900 KM, koliko Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH uplati, neke privatne klinike, prema riječima Logo, ženama uzmu i do 1.750 KM.
Dodala je kako je o svemu informisan i Federalni zavod, ali da adekvatan odgovor od njih nisu dobili.
Šta o svim navodima žena imaju kazati, upitali smo i Federalni zavod, no do objavljivanja teksta 23. marta, nismo dobili odgovor.
Danas je stigao i prenosimo ga u cjelosti:
- Shodno Zakonu o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom, liječenje biomedicinski pomognutom oplodnjom (BMPO) finansira se iz sredstava budžeta FBiH, a putem "Transfera Vlade FBiH za finansiranje biomedicinski pomognute oplodnje" koji se doznačava Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, o čemu odluku donosi Vlada FBiH za svaku fiskalnu godinu, a u skladu sa propisima o budžetima u Federaciji i propisima o izvršavanju budžeta Federacije, od 1. januara 2023. godine.
Temeljem Zakona donesen je Pravilnik kojim je utvrđen opseg prava na biomedicinski pomognutu oplodnju iz budžeta, način formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski pomognute oplodnje, kriteriji i načini ugovaranja, kao i druga pitanja od značaja za provođenje biomedicinski pomognute oplodnje. Člankom 14. Pravilnika utvrđeno je da Zavod ugovara pružanje usluga BMPO sa zdravstvenim ustanovama za obavljanje BMPO ovlaštenim u skladu sa Zakonom, a nakon provedenog postupka suglasno Zakonu o javnim nabavkama i propisima donesenim na osnovu tog zakona - navode iz Zavoda.
Dodaju da je Zavod dužan postupati i shodno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima je jasno utvrđeno da je Zavod dužan provesti postupak dodjele ugovora o pružanju zdravstvenih usluga, odnosno postupak dodjele ugovora za provođenje programa zdravstvene zaštite, shodno navedenim zakonima, te propisima donijetim temeljem istih, kao i propisima o javnim nabavkama BiH.
- Nadalje, Zakon je utvrdio sistem za primjenu postupaka BMPO. Dio tog sistema su zdravstvene ustanove ovlaštene za obavljanje postupaka biomedicinski pomognute oplodnje. Postupak verifikacije rada zdravstvene ustanove, shodno odredbama Zakona i propisa donesenih na osnovu zakona provodi Federalno ministarstvo zdravstva, a nakon provedenog postupka federalni minister zdravstva donosi rješenje kojim se utvrđuje ispunjenost uvjeta prostora, opreme i kadra za provođenje pojedinačnih postupaka biomedicinski pomognute oplodnje i izdaje dozvolu za rad za zdravstvenu ustanovu - navode dalje iz Zavoda.
Temeljem naprijed navedenog, iz Federalnog zavod ističu da su sklopili ugovor sa zdravstvenim ustanovama koje su se prijavile na konkurs u 2023. godini i ispunjavale propisane uvjete, a to su: Arbor Vitae Dr. Sarić Mostar, Zavod za ginekologiju, parinatologiju i neplodnost Dr. Mehmedbašić Sarajevo, New Life, Sarajevo, Plava Medical Group sa poliklinikom Tuzla, Dr. Balić, Tuzla.
- Ističemo da shodno navedenom Pravilniku, bračni/vanbračni parovi imaju pravo izbora bilo koje od navedenih ustanova. Nadalje, Pravilnikom je utvrđen opseg prava i način ostvarivanja prava na liječenje postupcima BMPO. Naime, navedeno pravo ostvaruje se temeljem izdate saglasnosti Povjerenstva za izdavanje pojedinačnih saglasnosti za obavljanje biomedicinski pomognute oplodnje koju formira Zavod, i to iz reda stručnjaka iz ove oblasti sa područja FBiH.
Dakle, na osnovu izdate suglasnosti Zavoda bračni, odnosno vanbračni parovi ostvaruju pravo na postupak BMPO u zdravstvenoj ustanovi koja ima važeće rješenje federalnog ministra zdravstva za obavljanje BMPO na području FBiH u skladu sa Zakonom i s kojom Zavod ima sklopljen ugovor za pružanje usluga BMPO, kao i pravo na refundaciju troškova lijekova za stimulaciju ovulacije, a koji se nalaze na listi lijekova za stimulaciju ovulacije - navode.
Povjerenstvo i stručno savjetodavno tijelo
Listu lijekova za stimulaciju ovulacije donosi Povjerenstvo za primjenu postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje Federalnog ministarstva zdravstva jednom godišnje, a po potrebi i češće.
- Napominjemo da se troškovi lijekova za stimulaciju ovulacije obračunavaju odvojeno od cijene pojedinačnih postupaka. Ovim putem skrećemo pažnju da je, shodno članku 14. Zakona federalni ministar zdravstva, na prijedlog zdravstvenih ustanova, drugih stručnih institucija koje se bave pitanjima iz oblasti reproduktivnog zdravlja i sektora civilnog društva, pri Federalnom minitarstvu zdravstva imenovao naprijed spomenuto Povjerenstvo kao stručno i savjetodavno tijelo.
Povjerenstvo ima Zakonom utvrđene zadatke. Između ostalog Povjerenstvo razmatra izvještaje zdravstvenih ustanova o primjeni postupaka biomedicinski pomognute oplodnje i o obavljenim postupcima biomedicinski pomognute oplodnje, o čemu upoznaje federalnog ministra zdravstva, te predlaže mjere za unapređenje stanja u ovoj oblasti.
Shodno Zakonu ovlaštene zdravstvene ustanove obavezne su Povjerenstvo izvjestiti o broju i vrsti obavljenih postupaka biomedicinski pomognute oplodnje, o njihovoj uspješnosti, te o pohranjenim spolnim stanicama, spolnim tkivima i zamecima. Izvještaj su dužne dostaviti jednom godišnje za prethodnu kalendarsku godinu i to najkasnije do 15. februara tekuće godine, a na zahtjev Povjerenstva i ranije.
Također Povjerenstvo odlučuje o opravdanosti prijenosa pohranjenih spolnih stanica, spolnih tkiva ili zametaka na teritoriju Federacije, odnosno BiH, a radi korištenja u postupku biomedicinski pomognute oplodnje za vlastitu biomedicinski pomognutu oplodnju. Iz naprijed navedenog je jasno, Zavod postupa shodno važećim propisima, te u okvirima svojih nadležnosti - stoji u odgovoru iz Federalnog zavoda.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.