open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Mostaru
FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH: Cijena struje ostaje ista
AUTOR: Faktor
29.04.2024. u 14:29
get url
text
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK, danas je održala sjednicu na kojoj je donesena odluka prema kojoj se ne daje saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača, saopćeno je iz FERK-a.
- Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da prijedlog nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača.
Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača.
Dalje, članom 15. stav (2) pravilnika je propisano da troškovi snabdijevanja iznose maksimalno 15 posto od ukupnog troška nabavke energije za snabdijevanje krajnjih kupaca, a na osnovu dostavljenih podataka za period od 10. juna do 31. decembra 2024. utvrđeno je da je ovaj trošak veći od 15 posto što nije u skladu sa metodologijom.
-Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podaci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog snabdjevača za kupce iz kategorije potrošnje domaćinstva od 9,8 posto kao i predloženo povećanje cijene energije od 19 posto nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi.
S obzirom na to, nisu ispunjeni uvjeti za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.
Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevocijene ostaju iste - navdi se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.