open-navfaktor-logo
search
Potvrdio direktor
Elektroprivreda BiH upućuje zahtjev za uvođenje blok tarifa, evo kome će poskupjeti struja
Intencija Elektroprivrede BiH je, naveo je direktor Buljubašić, da građane zamole da 2024. godinu štede energiju kako ne bi bili prinuđeni da tokom ove godine kupuju električnu energiju na tržištu
AUTOR: Autor: BHRT
09.04.2024. u 09:07
get url
text
Nadzorni odbor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine jučer je dao saglasnost za uvođenje takozvanih blok tarifa. Prijedlog će danas biti upućen Regulatornoj agenciji za energiju u Federaciji BiH (FERK), koji mora odobriti zahtjev u roku od 60 dana, izjavio je gostujući u emisiji BHT1 uživo Sanel Buljubašić, v.d. generalnog direktora EPBiH.
- Kako smo i dosad govorili, cilj je, prevashodno, da se građani navikavaju da štede energiju. Elektroprivreda je u ovom periodu prinuđena na takav način štednje", rekao je Buljubašić.
Pojasnio je da je riječ o tri "blok" tarife.
- Prva blok tarifa je u kojoj je potrošnja do 268 kWh mjesečno. To je tarifa koja je i dosad bila u nekoj zaštićenoj kategoriji. Tu imamo preko 430 hiljada korisnika i u toj tarifi neće doći do poskupljenja. Sljedeća tarifa ide od 268 do 1000 kWh i u okviru te tarife imamo kategoriju potrošača čiji računi pedeset posto, pa i više, sežu od 50 do 80 KM i tu će biti neko povećanje cijene od pet do osam KM. I imamo tarifu sa ispod tri posto potrošača koji prelaze iznad 1.000 kWh mjesečno - izjavio je.
Intencija Elektroprivrede BiH je, naveo je Buljubašić, da građane zamole da 2024. godinu štede energiju kako ne bismo bili prinuđeni da tokom ove godine kupujemo električnu energiju na tržištu.
Naglasio je kako povećanje cijene struje ide od 268 kWh do 1.000 kWh, u zavisnosti od kategorije potrošnje - visoke ili niske tarife.
- Nije nam intencija, odnosno nije tako zahtjev koncipiran prema FERK-u, da naplaćujemo ako pređete iz prve u drugu tarifu, da naplaćujemo sve po cijeni druge. Po drugoj cijeni naplaćujemo samo razliku za onaj dio koji pređete iz jedne u drugu, odnosno iz druge u treću tarifu - rekao je Buljubašić.
On smatra kako se ovdje ne može govoriti o diskriminaciji krajnjih kupaca.
- Po pravilniku FERK-a, mi imamo mogućnost da, osim visoke i niske tarife, podnesemo zahtjev da se definiše cijena u odnosu na količinu potrošene električne energije. Mi koristimo to pravo i podnijeli smo takav zahtjev - naglasio je Buljubašić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.