open-navfaktor-logo
search
Skandalozne izjave iz Ženeve
FUP traži od Tužilaštva da sasluša ambasadora Vujića zbog izjava o "BiH kao najopasnijem izvoru terorizma"
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora BiH Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled države
N1
18.03.2024. u 17:43
get url
text
Bojan Vujić
Bojan Vujić
Federalna uprava policije uputila je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zahtjev u kojem je zatraženo da se sasluša ambasador BiH u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić koji je u svom izlaganju tvrdio da je BiH “najopasniji izvor terorizma u Evropi”.
Kako piše N1, u zahtjevu se navodi kako su iz sredstava javnog informisanja upoznati kako se ambasador Bosne i Hercegovine u Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi Bojan Vujić dana 12. marta 2024. godine, u svojstvu bosanskohercegovačkog ambasadora, obratio na 55. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava i iznio tvrdnje kako je „Bosna i Hercegovina najopasniji izvor terorizma u Evropi“.
Također, Vujić je naveo, da je „priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH“, da na sjednici Vijeća prisustvuje kao ambasador „zemlje koja je više od tri decenije najopasniji izvor terorizma u Evropi iz BiH“, da „izvještaji italijanskih obavještajnih službi sugerišu da u BiH danas djeluje do 20 islamističkih terorističkih grupa“, da su „počinioci mnogih od najstrašnijih terorističkih napada poslednjih decenija imali značajne veze sa BiH“ i tako dalje.
- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova  ne raspolaže informacijama koje mogu potvrditi istinitost navode ambasadora Bosne i Hercegovine Bojana Vujića koje negativno utječu na ugled Bosne i Hercegovine i kredibilitet službi sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou - navedeno je iz Ministarstva.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.