open-navfaktor-logo
search
Stiglo novo obećanje
Garaža kod Hitne pomoći: Gradnja počela u ljeto 2020, i dalje se ne zna kada će biti otvorena
Skoro tri godine traje izgradnja podzemne garaže prekoputa Hitne pomoći u Sarajevu, a trebala je biti izgrađena za tri mjeseca. Iako su nam u Općini Novo Sarajevo kazali da će bi otvorena krajem januara, to se nije dogodilo. Kasnije je Općina sama sebe demantirala pa su kazali da su "uvjereni da će garaža za nekoliko narednih sedmica biti u upotrebi".
06.02.2023. u 08:06
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon tri godine okončana izgradnja podzemne garaže, ali se još ne zna datum otvaranja

U međuvremenu na društvenim mrežama pojavila se informacija da garaža neće biti otvorena jer nije još ni završena.

Navodno, radi se o sporu oko izgradnje rampe na ulazu u podzemnu garažu. Čak se govorilo i o sudskom sporu između Općine Novo Sarajevo i izvođača radova Unigradnja d.d. Sarajevo.

Je li istina da podzemna garaža G3 kod Hitne pomoći neće još dugo biti otvorena jer je pokrenut sudski spor sa izvođačem radova Unigradnja d.d. Sarajevo?

- To je netačna informacija. Koliko smo mi upoznati, sa Unigradnjom je završena ugovorna obaveza - izjavila je za Faktor Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je nadzorni organ izgradnje garaže.

I u Općini Novo Sarajevo demantiraju da je pokrenut sudski spor sa izvođačem radova.

- Općina Novo Sarajevo nije pokrenula nikakav spor sa izvođačem radova na izgradnji podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska, niti bi za ovako nešto imala osnova budući da Općina nije bila uključena u građevinske radove na izgradnji ovog objekta. Služba za oblast prostornog uređenja i urbanizma Općine Novo Sarajevo 25. januara 2023. godine izdala je upotrebnu dozvolu za objekat podzemne garaže i vanjsko uređenje. Uvjereni smo da će garaža brzo, u nekoliko narednih sedmica, biti u upotrebi – novo je obećanje iz Općine Novo Sarajevo.

Što se tiče upravljanja garažom, u ovom momentu je u toku analiza i izrada formalno pravnih akata, nakon čega se očekuje odluka nadležnog Ministarstva saobraćaja KS o davanju navedene garaže na upravljanje, dodali su iz Općine. 

Za sve vrijeme izgradnje garaže, Hitna pomoć ima velikih problema u saobraćaju u prilazu zgradi. Iste probleme imaju i građani koji dovoze svoje bolesne srodnike sa svojim automobilom pa su prisiljeni parkirati vozilo na saobraćajnici jer ne mogu prići parkingu na čijem se mjestu gradi podzemna garaža.

VEZANI TEKST - Forto i Šteta obišli garažu koju su počeli graditi Nenadić i Koldžo, a "Trojka" je još nije završila

Izgradnja podzemne garaže prekoputa sarajevske Hitne pomoći počela je u ljeto 2020, a trebala je biti završena do sredine novembra 2020. godine. To je zajednički projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS.

Izgradnju garaže nastavila je aktuelna Vlada KS, koja nije ispunila ni jedno obećanje o završetku izgradnje, poput onog kada je pred izbore u oktobru prošle godine, bivši premijer Edin Forto sa saradnicima prošetao kroz nezavršenu garažu.

Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojilo Ministarstvo saobraćaja KS, a Općina Novo Sarajevo je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka. Javna kolektivna garaža imat će dvije podzemne etaže gdje će biti 165 parking mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.