open-navfaktor-logo
search
Uputila inicijativu
Gavrankapetanović-Smailbegović traži od Rimca da ispita ko je odgovaran što u KCUS-u nema lijekova za pacijente
Pacijenti kada dođu u KCUS samo se obavijeste da nemaju terapiju i kaže im se gdje je mogu kupiti. Radi se o lijekovima koji su enormno skupi i ne znam ko od pacijenata to sebi može priuštiti, kađe delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH
AUTOR: A. S.
07.05.2024. u 17:04
get url
text
Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović - Smailbegović
Prof. dr. Fatima Gavrankapetanović - Smailbegović
Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović - Smailbegović, podnijela je inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva, na čijem čelu je dr. Nediljko Rimac, da pod hitno ispita lanac odgovornosti za nedostatak lijekova za onkološke pacijente.
Gavrankapetanović - Smailbegović kaže kako "ministarstvo mora utvrditi čija je to odgovornost i promptno djelovati da se ovaj ogroman problem što prije prevaziđe".
- Konstantno nedostaje lijekova za onkološke pacijente, što je zaista nedopustivo. Krivicu nadležni prebacuju jedni na druge i mi u tom haosu nemamo tačnu informaciju čija je odgovornost. Zato sam i podnijela inicijativu, jer mislim da se konačno mora znati ko je odgovoran kako bismo adekvatno djelovali. Pacijenti kada dođu u KCUS samo se obavijeste da nemaju terapiju i kaže im se gdje je mogu kupiti. Radi se o lijekovima koji su enormno skupi i ne znam ko od pacijenata to sebi može priuštiti. Ovdje se ne radi ni o kakvoj kozmetičkoj usluzi, njima terapija znači život. Bojim se da smo kao društvo dosta propali, jer ako ne liječimo najugroženije kategorije stanovništva, šta drugo da mislimo o sebi - istakla je Gavrankapetanović - Smailbegović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.