open-navfaktor-logo
search
Gluhi telefoni
Dok pacijenti umiru bez terapija: Vlada FBiH u januaru izdvojila 50 miliona KM, još nisu na računu Fonda solidarnosti
Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, Belma Kapo, kaže kako je očigledno da nešto ne štima na relaciji Federalno ministarstvo zdravstva - Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH
AUTOR: A. S.
04.05.2024. u 11:48
get url
text
U Federaciji BiH na listama čekanja više od 2.000 pacijenata
U Federaciji BiH na listama čekanja više od 2.000 pacijenata
Iako za tri puta manje, nego što je to Zakonom o zdravstvenom osiguranja FBiH propisano, Federalna vlada je Budžetom, koji je prihvaćen još u januaru, za Fond solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, izdvojila 50 miliona KM.
No kako stvari stoje, ni tih 50 miliona KM, nikada nije prebačeno na račun Fonda solidarnosti.
U petak (3. maj) pitali smo Zavod da nam konkretno odgovore - da li je tih 50 miliona KM prebačeno na njihov račun i da li je novac operativan?
Iz Zavoda stigao je sljedeći odgovor:
- Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja po usvajanju Financijskog plana za 2024. godinu sačinio je i uputio Federalnom ministarstvu zdravstva Program utroška sredstava Transfera iz Budžeta FBiH za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH - Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima za 2024. godinu, na dalje postupanje - stoji u odgovoru Federalnog zavoda.
Belma Kapo (SDP), delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže kako je prije desetak dana dobila informaciju, istina kako navodi neprovjerenu, "da novac (dakle tih 50 miliona KM), Fondu solidarnosti nije prebačen".
- Tragom toga kontaktirala sam Ministarstvo finansija FBiH putem telefona. Dobila sam odgovor da iz Federalnog ministarstva zdravstva nisu dobili informaciju o planu utroška tih sredstava. Sada je mjesec april. Pokušala sam doći do odgovora - ko kome treba dostaviti dokumente da novac postane operativan za pacijente? Nisam uspjela jer se loptica prebacuje od Federalnog ministarstva zdravstva do Fonda solidarnosti - navodi Kapo.
Kapo dodaje kako je očigledno da nešto ne štima na relaciji Federalno ministarstvo zdravstva - Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.
- Dobila sam informaciju da je Ministarstvo zdravstva Federacije BiH 22. aprila poslalo Uredu za zakonodavstvo na mišljenje prijedlog odluka o utrošku sredstava Javnih ustanova iz oblasti zdravstva koje su u nadležnosti ovog Ministarstva. Među njima je i Fond solidarnosti kao dio Federalnog zavoda. Nakon njihovog mišljenja to ide na Vladu Federacije BiH. Navodno Zavod Ministarstvu nije ranije poslao plan i to treba vidjeti - kaže Kapo.  
I dok se nadležne institucije u Federaciji BiH očigledno igraju gluhih telefona, teški pacijenti umiru čekajući terapiju.
Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda, u ovom trenutku u FBiH na listama čekanja za terapiju i određene medicinske usluge je više od 2.000 pacijenata.
Nastavlja se i agonija oko nedostatka citostatika u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Iz KCUS-a jučer su se oglasili navodeći da su trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, usljed čega privremeno nisu u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima te da rade sve što je u njihovoj moći da se problem riješi.
- Šta da vam kažem, razoračani smo u ovaj sistem koji nas dodatno, uz bolest, ubija. Prije nekoliko mjeseci dobili smo obećanja da će se problem listi čekanja i nedostatka terapija sistemski riješiti. Ako je ovo sistemsko rješenje, teško nama. Federalna vlada je Fondu solidarnosti trebala uplatiti više od 200 miliona KM, izdvojeno je 50, ali ni to 50 miliona maraka, tri mjeseca poslije usvajanja Budžeta, nije operativno. S druge strane, imate povećan broj pacijenata na listama čekanja, i podaci sa tih listi pokazuju da je sada gora situacija nego što je bila prije pola godine ili godinu dana - istakla je Alma Serdarević - Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH.
Kaže kako se onkološki pacijenti već sedmicama unazad vraćaju sa KCUS-a, jer nema terapija.
- Koga je to briga, naša vlast je za prvomajske praznike otputovala na daleke destinacije. Njih to ne dotiče iako su odgovorni za ovakvo stanje u zdravstvu. Uživaju na putovanjima i po društvenim mrežama objavljuju kako im je lijepo dok pacijenti proživljavaju najteže dane - naglašava Serdarević - Stefanišin.
Kapo kaže kako će sada, umjesto nadležnima u Fondu solidarnostu i Federalnom ministarstvu zdravstva, pitanja poslati svim ostalim ministrima u Vladi FBiH uključujući i premijera Nermina Nikšića.
- Ne znam nijedan drugi način kako da iz zastupničkih klupa pomognemo. Na logična pitanja, koja sam postavila na zadnjoj sjednici, dobila sam odgovor koji nam ništa novo nije rekao. Smatram da je potpuno pogrešan koncept na kojem funkcioniše Fond solidarnosti. Sve dok podaci ne postanu javno dostupni, u zdravstvu će biti ovako. Očekivala sam od Zavoda da jasno kažu - koliko im sredstava nedostaje, šta im nedostaje da uvedu elektronski dostupne informacije, kakve probleme imaju sa javnim nabavkama - navela je Kapo.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.