open-navfaktor-logo
search
Planiranje
Gdje je predviđena izgradnja podzemnih garaža u općini Novo Sarajevo
Nakon više od tri godine izgradnje prije nekoliko dana je u Sarajevu svečano otvorena javna garaža prekoputa Hitne pomoći. Na tome se neće stati pa je planirano da se u općini Novo Sarajevo izgradi još nekoliko podzemnih javnih garaža.
29.10.2023. u 08:24
get url
text
Novo Sarajevo
Novo Sarajevo

VEZANI TEKST - Nakon više od tri godine konačno otvorena garaža kod Hitne u Sarajevu

- Na području Novog Sarajeva egzistira 6.632 javna parking mjesta, 1.650 parking mjesta u garažama i 241 parking mjesta uličnog parkiranja. Prije nekoliko mjeseci naselje Hrasno dobilo je 100 novih parking mjesta u ulicama Porodice Ribar, Aleja lipa i Džamijska – kazali su nam u općinskom preduzeću ONSA.

Javno preduzeće ONSA upravlja javnom garažom kod Hitne u Sarajevu sa 165 mjesta, a uz to upravlja sa dva parkinga od kojih je i onaj kod Robota na Socijalnom sa 106 mjesta.

Direktor preduzeća ONSA Anel Tahirbegović izjavio je za Faktor da su regulacionim planovima na području Novog Sarajeva predviđene parcele za izgradnju novih podzemnih garaža.

- Općina Novo Sarajevo je proteklih godina izradila studije opravdanosti izgradnje planiranih javnih podzemnih garaža na nekoliko lokacija. Podzemna garaža Loris-Hrasno I planirana je kod zgrade Loris u ulici Topal Osman Paše iza slastičarne Palma, ukupne je građevinske površine objekta od 5.440 kvadratnih metara, u obuhvatu Regulacionog plana Hrasno I.

Podzemna garaža Kovačići - Centar planirana je kod zgrade Ambasade Kraljevine Holandije na adresi Grbavička 4, ukupne građevinske površine objekta od 3.610 kvadratnih metara, u obuhvatu regulacionog plana Kovačići - Centar.

Podzemna garaža Malta planirana je u neposrednoj blizini ulica Zmaja od Bosne, Ložionička i Envera Šehovića, sa koje se pristupa postojećem parkingu. Postojeći parking nalazi se u zoni koja je pored stambenog objekta "Šibica" i Hoše komerca. Površine nadzemnog i podzemnog dijela su jednake i iznose 1.710 kvadratnih metara u obuhvatu regulacionog plana Centar Novo Sarajevo.

Podzemna garaža Hrasno planirana je u ulici Azize Šačirbegović i okružena je stambenim zgradama s jedne i poslovnim prostorima s druge strane, neposredno kod šoping centra Robot. Garaža će biti površine 6.704 kvadratnih metara, u obuhvatu regulacionog plana Hrasno II – pojasnio je Tahirbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.