open-navfaktor-logo
search
Ignoriranje
Gdje su nestali federalni ministri; Kratina: Potpuno je jasno da im je odavno "voda u ušima"
U više navrata federalni parlamentarci su kritizirali ministre u Vladi Federacije BiH za njihovu nezainteresiranost za oblasti u kojima su imenovani, nedolaske na sjednice u Parlamentu, neodgovaranje na zastupnička i delegatska pitanja.
12.02.2023. u 07:45
get url
text

Pojedini su kazali da su određene ministre vidjeli samo na televiziji.

Otkad se ZHK suočava sa migrantskom krizom?

I mnogobrojni penzioneri su nezadovoljni radom resornog ministra Veska Drljače koji u pravilu ne odgovara ni na novinarske upite. Poljoprivrednici se pitaju gdje je nestao resorni ministar Šemsudin Dedić.

VEZANI TEKST - Još ništa od povećanja najnižih penzija u FBiH, čeka se Drljačino ministarstvo

Uprkos interesovanju građana Federacije za turističke vaučere, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo nije našla za shodno da odgovori hoće li se novac za vaučere izdvojiti i u ovoj godini.

Ni federalni ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara nije nam odgovorio, tačnije građanima, koliko je novca u budžetu FBiH za ovu godinu bilo planirano za Policijsku akademiju pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, a koliko novca je oduzeto od Akademije uloženim amandmanom na Budžet HDZ-a i "Osmorke" i preusmjereno na jedan od kantona.

Nije odgovorio da li Zapadnohercegovački kanton treba dobiti novac zbog problema sa migrantima, tačnije, kada je taj kanton imao problem sa migrantima i mogu li se uopće porediti sa izazovima migrantske krize sa kojom se suočavao Unsko-sanski kanton, Sarajevski i dijelom Tuzlanski kanton.

VEZANI TEKST - Skopljak: Dobar dio ministara nikada nisam vidio na sjednici Parlamenta, znam ih s televizije

"Nema opravdanja za odnos prema građanima"

- Potpuno je jasno da je ministrima odavno "voda u ušima". Nažalost, Vlada koja već godinama funkcioniše bez tri ministra u ovom momentu zapravo kao da ne postoji. To je definitivno Vlada koja se zabavila situacijom unutar sebe jer imamo ministre HDZ-a, Aljošu Čamparu (NIP) i ministre SBB-a, izbornih gubitnika koji su "prigrlili" kako je rečeno "novu demokratsku većinu". I s druge strane premijera i ministre SDA.

Pravo je čudo da uopće ima bilo kakvog konsenzusa u svjetlu trenutnih političkih okolnosti. Što se tiče inertnosti ministara, pojedinačno različite su situacije, ali nema opravdanja za odnos koji imaju prema Parlamentu FBiH i građanima.

Možda je najbolje komentar završiti sa "teretom migrantske krize u Zapadnohercegovačkom kantonu" i novcem iz budžeta opredijeljenim za ublažavanje "nošenja ovog tereta" - kazala je Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.