open-navfaktor-logo
search
Dževad Nekić
Generalni federalni revizor o opstrukcijama: Šta bi se dogodilo da policajcu odbijete pokazati vozačku?
U svom poslu na opstrukcije na terenu nailaze i federalni revizori, tačnije uposlenici Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine.
22.08.2023. u 20:01
get url
text

Imali su problema da urade reviziju u kompaniji Pretis, Operateru za obnovljive izvore energije, onemogućena im je revizija u Naftnim terminalima u Pločama, Union banci.

VEZANI TEKST - Zašto su revizori vraćeni neobavljena posla sa Naftnim terminalima Ploče?

- Imali smo onemogućavanje revizije Pretisa i Operatera za obnovljive izvore energije, ali su zahvaljujući parlamentarnoj komisiji i Parlamentu Federacije BiH koji je usvojio zaključak, omogućene te revizije. One su završene. U tim revizijama utvrđene su najznačajnije i najveće nepravilnosti u radu. To su izvještaji koji su imali po svim segmentima negativno.

Posljednje što se dogodilo, imali smo Naftne terminale u Pločama i Union banku gdje nam nisu omogućili reviziju i mi smo se obratili i parlamentarnoj komisiji i Parlamentu FBiH, Vladi FBiH, resornom ministarstvu.

Osim parlamentarne komisije koja je poduzela određene aktivnosti niko drugi nije. Doduše bio je jedan zaključak Vlade FBiH u vezi sa Naftnim terminalima da nam dostave dokumentaciju, ali po tome nije još postupljeno, a zatražilo se prije mjesec i po dana - govori nam Dževad Nekić, generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Dževad Nekić 

Dodaje da u trenutku kada Union banka nije dozvolila reviziju za 2022. godinu, Vlada FBiH produžava mandat rukovodstvu ove banke.

- Zašto državni ured za reviziju ne može da obavi reviziju Union banke koja je u 100-postotnom vlasništvu FBiH? Zašto su im draži i slađi izvještaji koje će sačiniti neke privatne revizorske kuće nego državni ured za reviziju?

Oni smatraju da mi to ne možemo uraditi. A pazite, mi smo radili reviziju Agencije za bankarstvo, Razvojne banke. Ovo je prvi slučaj ovog segmenta da nam nije omogućena revizija. Ne znamo zašto ne žele ovaj ured za reviziju. Da li zato što djelujemo profesionalno, objektivno i bez utjecaja na nas. Naši izvještaji možda nisu po mjeri svih, ali su ista mjera za sve - naglašava Nekić.

Kaže kako Federalna vlada ne preduzima korake da se uradi revizija Union banke za prošlu godinu.

- Ne znam šta je cilj, smisao toga. Obavijestili smo i nadležno tužilaštvo da nam se omogući revizija jer vi kada pogledate, mi kao Ured za reviziju, to su osobe sa posebnim ovlaštenjima, a nije nam omogućeno da radimo svoj posao.

Međutim, da vas policajac zaustavi u saobraćaju i zatraži vozačku dozvolu i vi je odbijete dati na uvid, bit ćete uhapšeni i privedeni. Ovdje se i tužilaštvo oglušilo na sve to, tako da evo svi oni koji treba nešto da urade, a ne urade ili se drže po strani, podržavaju one koji nama onemogućavaju reviziju - poručio je Nekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.