open-navfaktor-logo
search
Zornić pojašnjava
Zašto su revizori vraćeni neobavljena posla sa Naftnim terminalima Ploče?
Zašto je i pored ranije uredne najave, uposlenicima Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH onemogućeno da svoj posao obave u Naftnim terminalima Federacije u Pločama, pitanje je koje je nadležnima postavio zastupnik Elvir Karajbić na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Dodaje da je revizorima pozvana policija i inspektori iz Ureda za strance.
30.04.2022. u 07:49
get url
text
Naftni terminali Ploče

Federalni revizori su uredno najavljeni 7.12.2021. Naftnim terminalima FBiH d.o.o. Ploče za reviziju, a vraćeni 10.1.2022. godine. 

VEZANI TEKST - Ko je istjerao federalne revizore iz Terminala u Pločama, hoće li biti smijenjen direktor firme Unis Ginex

Pojašnjenje smo potražili od Hermedina Zornića, predsjednika Uprave Operator-Terminali Federacije.

- Prilikom posjete revizora Naftnim terminalima Federacije u razgovoru sa revizorima kojem su prisustvali članovi Uprava NTF, osigurano je prisustvo predstavnika inspektora za strance i inspektora rada, s ciljem upoznavanja revizora o uvjetima koje je potrebno da ispunjavaju da bi obavljali reviziju u Republici Hrvatskoj.

Prisustvo inspektora imalo je za cilj da revizore upozna sa pretpostavkama koje je neophodno ispuniti da bi posao obavljanja revizije u Republici Hrvatskoj bio u skladu sa važećim propisima Hrvatske, te da revizori svojim djelovanjem na području strane zemlje ne dođu u situaciju kršenja određenih propisa zbog neispunjavanja uvjeta koje je propisala Republika Hrvatska - odgovorio nam je Zornić.

Upitali smo zašto su zapravo revizori vraćeni neobavljena posla.

- Razlozi za neobavljanje ove revizije su isključivo u nejasno propisanim nadležnostima Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH za obavljanje revizije u stranim zemljama, u ovom slučaju u RH. Imajući u vidu da je pravno lice NTF d.o.o. Ploče osnovano i registrovano u Republici Hrvatskoj i propisane nadležnosti Ureda za reviziju FBiH postoji pravna praznina u pogledu nadležnosti Ureda za reviziju FBiH za reviziju pravnih lica koja su registrovana u stranim zemljama, a što je u ovom slučaju NTF d.o.o. Ploče.

Pri tome je bitno ukazati da je NTF Ploče vjerovatno jedino pravno lice kojem je osnivač Vlada FBiH, a koje se u cijelosti nalazi na teritoriji RH i takve činjenice je neophodno uvažavati prilikom planiranja i obavljanja revizija, a sve u cilju poštivanja svih propisa Federacije BiH i Republike Hrvatske - navodi Zornić. 

Kaže da nemaju ništa protiv revizije. 

- Uprava OTF-a i NTF-a u potpunosti podržava svaki vid obavljanja revizije poslovanja. Također podržavamo rad Ureda za reviziju FBiH i aktivno radimo zajedno sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije FBiH kako bismo osigurali pravne pretpostavka za obavljanje revizije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.