open-navfaktor-logo
search
Ne može se tako u EU
"Gospodin legitimni" kontradiktoran: Pet presuda iz Strazbura briše etnički prefiks, Hrvat je Hrvat nebitno gdje živi
Ostavljanje etničkog prefiksa kod izbora članova Predsjedništva BiH u suprotnosti je sa svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, Šlaku, Pudarić).  
28.10.2021. u 16:52
get url
text

Stoga je predsjednik HDZBiH Dragan Čović sam sa sobom posvađan kada govori o evropskom putu Bosne i Hercegovine i implementaciji evropskih presuda, a istovremeno insistira na ekskluzivno etničkim prefiksima i to samo za tri konstitutivna naroda – Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Ključna stvar svih pet presuda jeste da se traži opća (univerzalna) pravna jednakost, a to podrazumijeva da ne postoji niti jedna funkcija u Bosni i Hercegovini na koju se ne mogu kandidovati i biti izabrani ne samo pripadnici konstitutivnih naroda već i Romi, Jevreji itd.

Nadalje,opća pravna jednakost znači da ne smije postojati diskriminacija niti po osnovu etničke pripadnosti, a niti po osnovu mjesta prebivališta.

VEZANI TEKST - Čović s novinarima: Prijedlog o dvije federalne jedinice u FBiH ne dijeli dodatno BiH, nego je spašava

Čovićeva formula za izbor članova Predsjedništva BiH, a što bi poslije preslikao i na federalni Dom naroda jeste "dvije federalne jedinice", koje kako tvrdi "dodatno ne dijele Bosnu i Hercegovinu, već je spašavaju".

"Gospodin legitimni" se ne zadovoljava ni postojećim rješenjem prema kojem se bira u Predsjedništvo BiH jedan Srbin iz RS-a i Bošnjak i Hrvat iz Federacije BiH, jer nisu svi "Hrvati iz Federacije pravi Hrvati".

Ono što on želi, jeste da od tri kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom, gdje on kontroliše apsolutno sve od javnih preduzeća, preko policije, pravosuđa do vlastite televizije, napravi "federalnu jedinicu" iz koje bi se birao Hrvat član Predsjedništva BiH, ili još preciznije on ili neki drugi HDZ-ovac.  

Takvo što je školski primjer diskriminacije, apsolutno je u koliziji sa pet evropskih presuda, i vraća Bosnu i Hercegovinu koja je na putu ka Evropskoj uniji, ne u vrijeme prije Dejtona, već u 18. stoljeće.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.