open-navfaktor-logo
search
Referendum
Građani se izjašnjavaju o opozivu gradonačelnika Bijeljine, SDS-ovi posmatrači prave probleme
U Bijeljini danas se građani na referendumu izjašnjavaju o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića. Pravo glasa ima oko 112 hiljada ljudi.
19.03.2023. u 08:42
get url
text

Opoziv je pokrenula skupštinska većina u gradskoj skupštini koju predvodi SNSD. Gradonačelnik Bijeljine je Ljubiša Petrović iz SDS-a. Zanimljivo je da da se referendum provodi po pravilima entitetske izborne komisije koju bira SNSD, piše BNTV.

- Prethodnih dana gradoačelnik Bijeljine podnio je više krivičnih prijava protiv članova Gradske izborne komisije, koji provode referendum, kao i zbog pojedinaca iz gradske skupštine, koji su zloupotrijebili i pečat grada - piše BNTV.

Jutros od sedam sati otvorena su 183 biračka mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati.

- Na biračkim mjestima se pojavljuju problemi od posmatrača SDS-a koji blokiraju rad biračkih odbora jer glasačke kutije nisu okrenute kako odgovara - izjavila je Dijana Savić Božić, predsjednica Komisije za sprovođenje opoziva gradonačelnika Bijeljine.

Dodaje da Komisija od početka radi u nemogućim uvjetima zbog opstrukcije gradonačelnika Petrovića, pišu Nezavisne.

Referendum u Bijeljini je prvi koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini RS-a. Potvrdu rezultata daje entitetska izborna komisija, a ako opoziv prođe - Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.