open-navfaktor-logo
search
Nepoštivanje obaveze
Građanima nedostupni planovi nabavki trećine institucija BiH, evo koje su u pitanju
Državni revizori često su ukazivali da su institucije Bosne i Hercegovine obavezne objavljivati svoje planove javnih nabavki na svojim web stranicama, međutim, skoro trećina se toga ne pridržava.
11.09.2022. u 17:37
get url
text

Također, postoje institucije koje i imaju objavljen godišnji plan nabavki, ali on nije tako lako dostupan.

Ovo ne doprinosi ni transparentnosti i jedan je od nedostataka na koje je pažnju skrenuo Ured za reviziju institucija BiH prošle godine u posebnom izvještaju.

Provjerili smo web stranice 72 institucije kako bismo utvrdili koje nemaju objavljen plan nabavki čime krše svoju obavezu, te gdje je on sakriven u moru podataka koje objavljuju.

VEZANI TEKST - Kršenje zakona i javne nabavke: Protiv koga je podnesena 51 prijava i donesene 33 presude

Interesantno je da su neke od njih ranijih godina imale objavljene planove nabavki na svojim stranicama, a sada su prestale s tom praksom.

Septembar je, a bh. javnosti je nedostupan plan javnih nabavki za ovu godinu Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije čiji smo posljednji plan nabavki našli za četvrti kvartal 2019. godine.

Nedostupan je i ovogodišnji plan Pravobranilaštva BiH, Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, Instituta za akreditiranje BiH, Komisije za koncesije BiH, pa i Konkurencijskog vijeća BiH, Odbora državne službe za žalbe, Vijeća za državnu pomoć BiH.

Na web stranici Agencije za državnu službu BiH nismo uspjeli naći ovogodišnji plan nabavki, a nema ga ni Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH, Služba za poslove sa strancima, Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH.

Ovogodišnji plan nije objavila ni Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) ni Direkcija za civilno zrakoplovstvo, koji na stranicama imaju samo obavjesti o pojedinačnim nabavkama.

Dio institucija objavio je samo privremeni plan javnih nabavki koji obuhvata period od januara do marta, pa od aprila do juna ove godine. Za dalje nemaju ništa. Među njima su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Direkcija za evropske integracije, Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Ured za razmatranje žalbi, te Ured za veterinarstvo BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ima objavljen plan javnih nabavki, ali se do njega može doći tek kada se u pretraživač upiše "plan javnih nabavki".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.