open-navfaktor-logo
search
NIP kontra NS
Hadžiahmetović na strani Centralne banke, Mandiću ostalo da se uzda u SDA-ovog Kapidžića
Od 2019. godine pa do danas pitanje Hastahane i izgradnje Centralne banke Bosne i Hercegovine na tom lokalitetu još nije riješeno.
23.09.2021. u 14:00
get url
text

Centralna banka je prije otprilike dvije godine od Općine Centar kupila dio parka Hastahana za 4,7 miliona KM, ali do danas nije dobila potrebne urbanističke i građevinske dozvole.

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH o izgradnji u Hastahani: Mi smo savjesni i zakoniti vlasnik parcele u Kranjčevićevoj ulici

Aktuelni načelnik Općine Centar Srđan Mandić (Naša stranka) veći dio svoje predizborne kampanje bazirao je na obećanjima da će Hastahana ostati netaknuta, te da se Centralna banka neće graditi na tom lokalitetu iako je upravo banka vlasnik određenog dijela tog parka.

Nakon sjedanja u načelničku fotelju, Mandića je stiglo pitanje Hastahane, pa je brže-bolje ponudio novu zamjensku lokaciju Centralnoj banci prekoputa Avazovog tornja. Centralna banka BiH je bez razmatranja taj prijedlog odbila, te nastavila insistirati na izgradnji objekta na lokalitetu Hastahane, optuživši Mandića da Centralnu banku koristi u političke i promotivne svrhe.

Mandiću nije ostalo ništa drugo nego pozdraviti i pozvati se na odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na čijem je čelu Faruk Kapidžić s kojim je nerijetko ulazio u sukobe posljednjih mjeseci. Komisija se o ovom pitanju očitovala na zahtjev Općine Centar.

VEZANI TEKST - Kapidžić: Do jučer je Mandić pričao kako građanima ne dam vodu, a sada sam mu razuman i dobar
  

Kada je postalo jasno da više nema nikakvih asova u rukavu niti odluka institucija koje bi išle u korist načelniku Mandiću, sazvana je tematska sjednica Općinskog vijeća Centar, gdje se tri sata raspravljalo o pitanju Hastahane i Centralne banke. Rasprava je bila žustra, gdje se nerijetko i skretalo sa teme, što je na kraju rezultiralo time da se na sjednici nije donio niti jedan zaključak.

U međuvremenu, Centralna banka BiH uložila je žalbu Ministarstvu prostornog uređenja, na čijem čelu je Enver Hadžiahmetović (Narod i pravda), zbog izbjegavanja Općine Centar da izda urbanističku saglasnost za gradnju poslovnog objekta.

Ministarstvo je uvažilo žalbu Centralne banke. Iz ministarstva su naveli da se protiv ovog zaključka ne može uložiti žalba, ali da se može pokrenuti upravni spor koji se pokreće tužbom.

Mandiću ostaje da reaguje u roku od 15 dana, a slamka spasa mogla bi mu biti istrajnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Faruka Kapidžića koji su, bar prema dosadašnjim izjavama i odlukama, protiv gradnje u Hastahani.

Ukoliko se Mandić ogluši o naloge koji dolaze iz kantonalnih institucija, sve su prilike da će slučaj Centralne banke biti predmet sudskih sporova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.