open-navfaktor-logo
search
Bez gradnje na Hastahani
Kapidžić: Do jučer je Mandić pričao kako građanima ne dam vodu, a sada sam mu razuman i dobar
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika izjasnila se na zahtjev Općine Centar po pitanju gradnje Centralne banke na Hastahani, gdje su donijeli zaključak da izgradnja poslovnog objekta na ovom prostoru nije u skladu s odredbama Odluke ove komisije.
16.06.2021. u 21:12
get url
text
get url
text

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić pozdravio je ovaj zaključak Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, te istakao da se nada kako će sa Centralnom bankom naći kompromisno rješenje.

VEZANI TEKST - Centralna banka odbila Mandićevu ponudu: Ne koristite nas u političke i promotivne svrhe

- I dalje ćemo istrajavati u borbi za interese građanki i građana koji su za nas na prvom mjestu. Mišljenje koje smo jučer i zvanično dobili od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika daje dodatnu dimenziju i ovako koncipirano, lišeno političkih interesa i utjecaja, budi nadu da možemo u ovom tijelu imati stručnu podršku. S druge strane, iskazujemo snažan interes da sa Centralnom bankom nađemo kompromisno rješenje, u interesu svih. To je suština naše politike. Želimo što prije okončati agoniju Hastahane i zajedno sa građanima kreirati najljepši park u gradu - napisao je Mandić na Facebooku.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić tvrdi da se sada drugi hvale odlukama Komisije, te da su se iz Općine Centar pak bojali ovakve odluke.

VEZANI TEKST - Kapidžić: Mandiću ne treba odobrenje, ako mu je do političkih poena što me ne pita za zgrade po parkovima

- Do jučer je Mandić pričao kako građanima Sarajeva nisam dao vodu, a sada sam mu odjednom razuman i dobar. Prave se da im odgovara ova odluka, međutim istina je da nisu htjeli poslati zahtjev Komisiji jer su se bojali ovakve odluke. Na ovo sam upozoravao i bivšeg načelnika Nedžada Ajnadžića, a i Srđana Mandića. Sada se hvale tuđim odlukama kao da su njihove - kazao je Kapidžić.

Podsjetimo, prije nešto manje od tri mjeseca Srđan Mandić je javno prozvao Faruka Kapidžića, tvrdeći da u saradnji sa HDZ-om građanima Sarajeva zaustavlja dotok vode, a nakon što je Federalno ministarstvo prostornog uređenja na čelu sa Josipom Martićem samo zatražilo mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u vezi s rekonstrukcijom vodovodnih cijevi koji se nalaze u obuhvatu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajevo, u šta potpada upravo i Hastahana.

Na takve prozivke je tada reagovao Kapidžić, kazavši kako Mandiću uopće i ne treba mišljenje Komisije niti dozvola Federalnog ministarstva prostornog uređenja s obzirom na to da rekonstrukcija vodovodnih cijevi spada pod tehničko održavanje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.