open-navfaktor-logo
search
Kantonalni ministar
Hadžiahmetović: Sredstva ne dijelim po političkoj liniji, tvrdnje Devića nisu tačne
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović reagirao je na tvrdnje zastupnika u Skupštini KS Mahira Devića da Ministarstvo komunalne privrede za realizaciju projekata za prevenciju od poplava nije utrošilo niti jednu marku.
17.06.2022. u 07:57
get url
text

Dević je nedavno za Faktor kazao da je za prevenciju od poplava i sanaciju riječnih korita realizirano vrlo malo od predviđenih sredstava i to u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo.

Hadžiahmetović za Faktor ističe da Ministarstvo komunalne privrede uopće nije nadležno za uređenje korita i riječnih tokova.

VEZANI TEKST - Koga je Vlada KS ekspresno isplatila nakon poplava, a ko već mjesecima čeka
 

- Dević kaže da nismo utrošili ni marku od tih šest miliona. Mi imamo programe koji smo kreirali. Tu je program Ministarstva privrede gdje je predviđeno oko dva miliona KM i program Ministarstva komunalne privrede gdje imamo šest miliona KM. Mi smo ta sredstva rasporedili na općine. Ovo ministarstvo nema veze sa riječnim tokovima i koritima, odnosno nije nadležno za to. Sve što se tiče Zakona o vodama nadležno je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Na federalnom nivou to je Ministarsto poljoprivrede, šumarstva i privrede i Agencija za vodno područje. Koliko je Ministarstvo privrede KS utrošilo, ja zaista ne znam, a od naših šest miliona utrošeno je na rekonstrukcije kanalizacione mreže i slične projekte - kazao je Hadžiahmetović.

Kaže da raspodjelu sredstava ne vrši po političkoj liniji jer uzima u obzir samo mišljenje struke.

- Prilikom raspodjele tih sredstava bio sam jako korektan. Ja sam realan čovjek, ja znam da je politika prljava. Nisam previše političar. Dević kaže da ja ne dajem tamo gdje su načelnici iz SDA. Općina Vogošća, gdje je načelnik iz SDA, druga je po iznosu koje smo raspodijelili općinama, treća je Općina Ilijaš, a najmanje su dobili općine Centar i Stari Grad. Ja želim da struka govori, ako ti nisu dobri projekti, onda ne možeš dobiti sredstva. Niko mi ne može spočitavati da to radim političkom linijom jer se držim struke. Mene niko nikad nije mogao kupiti - istakao je.

Dodaje da rijeke Bosna i Željeznica, odakle vreba najveća opasnost od poplava u Kantonu Sarajevo, uopće nisu kantonalna, već federalna nadležnost.

- To je u nadležnosti Agencije za vodno područje. Agencija za vodno područje ove godine ima 15 miliona KM za uređenje korita. Od tih 15 miliona KM, šest miliona dolazi iz Kantona Sarajevo - zaključuje Hadžiahmetović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.