open-navfaktor-logo
search
Stav stručnjaka
Hadžidedić: EU je nemoćan, samo SAD može zaustaviti Dodika, ali zato nisu dovoljne ekonomske sankcije
U samo petnaestak dana Bosnu i Hercegovinu pohodit će tri zvaničnika State Departmenta.
11.11.2021. u 20:43
get url
text

VEZANI TEKST - Beogradska i zagrebačka kuhinja uz Palmerove mirođije: Bošnjaci imaju razloga za brigu, šta će biti sa državom BiH?

Prvo je krajem oktobra boravio specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer zajedno sa direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Prošle sedmice razgovore sa državnim i entitetskim čelnicima imao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar. 

I na kraju, u ponedjeljak, 15. novembra, u BiH stiže savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet. Kako su naveli u Ambasadi SAD-a u BiH, "Chollet dolazi kako bi potvrdio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao lidere zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog".

VEZANI TEKST - Escobar: Dodiku sam jasno kazao da odbijamo bilo koje aktivnosti koje bi ugrozile Dejton, i sankcije su "na stolu"

- Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka, povlačenjem iz državnih institucija, mogao narušiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti teškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu - naveli su u Ambasadi SAD-a.

Je li američka administracija preuzela krizu u BiH u svoje ruke i šta će ona na kraju polučiti? Da li ih je agresivna ruska politika na Balkanu naljutila? Hoće li zaustaviti državni udar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika?

VEZANI TEKST - Dodik o sastanku s Escobarom: Amerikanci žele unitarnu državu, sutra ću razgovarati sa Erdoganom

- Krenimo redom. Palmer je došao sa inicijativom o promjenama izbornog zakona koji su teško prihvatljivi, uglavnom je to u skladu sa zahtjevima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Mora se znati da Palmer pripada administraciji bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i da je blizak evropskoj desnici. Zatim je stigao Escobar, on nije Trumpov kadar, malo je popravljao stvari iza Palmera, dao je očekivane izjave i otišao.

Sada očekujemo Cholleta, on ima jasne kvalifikacije, može mnogo uraditi. No, sada dolazimo do ključnog pitanja. Da li je unutar State Departmenta dogovorena jasna strategija i samim tim isplanirani potezi kako bi se zaustavio udar na ustavno-pravni poredak BiH - kaže za Faktor Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose. 

VEZANI TEKST - Dodik se pohvalio svojim odgovorom Escobaru: J*** mi se za sankcije, to sam već prošao

Smatra da je jedino Amerika u stanju zaustaviti Dodika.

- Evropska unija nema taj kapacitet, nema tu snagu. Ali pitanje je šta želi Amerika? Pričati o ekonomskim sankcijama protiv ljudi koji svakodnevno rade na rušenju državu je nedovoljno.

Amerikanci su garant Dejtonskog sporazuma, a ne naši istočni i zapadni susjedi kako vole reći u Beogradu i Zagrebu.

Dejton je djelo američke politike i samo oni imaju snagu da sve ovo zaustave. Sankcije, ako i budu uvedene, nisu dovoljne. Neophodno je smijeniti sve one koji rade na razaranju državnih institucija - stava je Hadžidedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.