open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Beogradska i zagrebačka kuhinja uz Palmerove mirođije: Bošnjaci imaju razloga za brigu, šta će biti sa državom BiH?
Specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst od danas do 30. oktobra boravit će u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.
27.10.2021. u 22:02
get url
text

Planirani su brojni razgovori sa liderima stranaka i članovima Predsjedništva BiH, a svi sa samo jednom temom - izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH.

Palmer i Eichhorst su u julu ove godine također boravili u našoj zemlji i o Izbornom zakonu razgovarali sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

VEZANI TEKST - Tema Izborni zakon: Palmer, Eichhorst i Izetbegović sastali se u zgradi delegacije EU, stigao i Čović

Proteklih nekoliko dana putovanja u Beograd i Zagreb su bila intenzivnija više nego ikad prije. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je jučer razgovarao u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, a krajem prošle sedmice boravio je u Beogradu.  

Istovremeno, u glavnom gradu susjedne države Palmer je imao sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Beograd je jučer bio mjesto susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Rezultati svih ovih susreta, kako su to izvjestili mediji, jesu "Izborni zakon BiH, konstitutivnost naroda, i stop diskriminaciji".

Palmer je u razgovoru za hrvatske medije kazao da je do kraja godine moguće postići napredak u dogovorima s ciljem stvaranja izbornog sistema koji bi uzimao u obzir zabrinutost Hrvata u BiH o izboru članova Predsjedništva.

- Istovremeno uzimajući u obzir obaveze koje proizlaze iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, posebno u slučaju Sejdić-Finci, važne za napredak BiH na evropskom putu - rekao je Palmer.

On u BiH dolazi sa čvrstim stavom Washingtona da se etnički prefiksi moraju ukloniti, kako traži ova presuda.

- Vjerujem da postoje i drugi mehanizmi pomoću kojih se prava konstitutivnih naroda mogu odražavati u izbornom procesu i to je ono o čemu se pregovara u smislu funkcionalnog izbornog modela koji bi imao promjenjivu geometriju koja bi u suštini kreirala izbornu jedinicu koja bi se mijenjala tokom vremena, ali neovisnu od bilo koje druge i tako nudila mehanizam koji bi mogao donijeti nivo izvjesnosti hrvatskoj zajednici u BiH da će njihovi interesi biti predstavljeni u Predsjedništvu i drugim institucijama BiH - dosta široko i neprecizno je Palmer protumačio okvire mogućeg rješenja.

Šta znači promjenjiva geometrija i izborna jedinica koja bi se mijenjala tokom vremena?

VEZANI TEKST - Palmer u Zagrebu: Neka prioritet bude izborni model za Predsjedništvo BiH

Da li Palmer najavljuje da će u Federaciji BiH, prema njegovom planu, biti formirana još jedna izborna jedinica, a što je Čović odavno osmislio i što vodi direktno ka podjeli države Bosne i Hercegovine?

Permanentnu političku krizu u Bosni i Hercegovini koja ima svoje uspone i padove, dodatno je svojim potezima zakomplicirao Dodik. Sada na to sve dolazi Palmer sa prijedlozima, koji odgovaraju isključivo zagovornicima etnoteritorijalne podjele države.

Očigledno je da je u očima Zapada entitet Republika Srpska u svakom pogledu neupitan, te da se njih izborna reforma toliko i ne tiče. Bitno im je da imaju Dodikovu podršku za svoje planove, koji idu na ruku i njemu i Čoviću.

Pod žestokim pritiscima ponovo je bošnjačka strana, prvenstveno predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je najavio da će ići razgovarati sa Vučićem.  

I baš kao i prije tri decenije, Beograd i Zagreb su politički centri moći gdje se odlučuje u sudbini naše države. U Sarajevo dolaze stranci, koji su već dobili podršku u susjednim državama, samo da ponude već gotove papire, o kojima se kao pregovara, a ustvari se zavrću ruke da ih domaći političari prihvate.

Dejton je potpisan da bi se zaustavio rat. Ovoga puta, Bošnjacima se nudi izborna reforma koja dugoročno razvaljuje državu BiH po svim njenim šavovima, i stiže ucjena diplomatski upakovana - prihvatite ako želite sačuvati mir. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.