open-navfaktor-logo
search
Ekspert za međunarodne odnose
Hadžidedić: Vučić i Dodik su zadovoljni, Francuska je izlobirala da se u Rezoluciji o Srebrenici ne spominje Srbija i RS
I dok Srbija maše Rusijom kao svojim najvećim saveznikom, to je za svoje unutrašnje potrebe i odnose sa Zapadom, pokrovitelji politike Beograda su u Londonu i Parizu, tvrdi prof.dr. Hadžidedić
AUTOR: Autor: A. Dr.
15.04.2024. u 17:20
get url
text
FOTO: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Rezolucija o Srebrenici trebala bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku 2. maja.
Ovaj dokument, ako se i usvoji, nema obavezujući karakter, za razliku od odluka Vijeća sigurnosti UN-a.
Upravo zbog toga u bh. javnosti ima i onih koji smatraju da rezolucija neće imati željeni efekat o širenju istine o genocide u Srebrenici, baš kao što je nametnuti zakon bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzko ostao tek puko slovo na papiru.
Nikad više negiranja i negatora genocida od donošenja Inzkovog zakona, a nijedna optužnica nije podignuta.
S druge strane, predsjednik Aleksandar Vučić bijesan zbog sve izvjesnijeg usvajanje rezolucije u maniru tipičnog falsifikatora historije tvrdi da je "Srbija otvoreno govorila o tim zločinima o Srebrenici i da nikada to nismo krili".
Vučićevu laž i podvalu raskrinkava činjenica da su brojni odgovorni za genocid, predvođeni ratnim zločincem Ratkom Mladićem, godinama skrivali ili se još skrivaju u Srbiji, a to je nemoguće bez zaštite zvaničnog Beograda.
Iako Vučić pravi dramu u vezi usvajanja rezolucije, profesor politologije i ekspert za međunarodne odnose dr. Zlatko Hadžidedić smatra da je Beograd uspio umanjiti snagu ovog dokumenta.
- Podsjetit ću javnost da su Vučić i čelnik bh.entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prošle sedmice boravili u Francuskoj i nakon te posjete pohvalili su se su da su veoma zadovoljni. Zašto? Francuska je podržala rezoluciju i postala je prihvatljiva za Pariz tek nakon što je uspješno izlobirala da se iz predloženog teksta izbace sve reference koje upućuju na Srbiju i RS. One se u rezoluciji i ne spominju – objašnjava Hadžidedić za Faktor.
I dok Srbija maše Rusijom kao svojim najvećim saveznikom, to je za svoje unutrašnje potrebe i odnose sa Zapadom, njeni pokrovitelji su u Londonu i Parizu, tvrdi Hadžidedić.
- Sjetimo se samo odnosa Francuske i Velike Britanije tokom agresije na BiH, oni su štitili Srbiju i njene planove. Podsjetit ću na francusku sramnu ulogu da se održi opsada Sarajeva. Srbija ne bi ni postojala u 19. vijeku da nisu imali podršku Londona i Pariza kako bi bila na liniji interesa ove dvije države. U modernom vremenu oni su za veliku Srbiju I veliku Hrvatsku, to se mora znati – istakao je Hadžidedić.
Smatra da su i Sjedinjene Američke Države pod utjecajem, prije svega, Londona.
- U našoj javnosti se inače precijenjuje uloga SAD-a. Iako su pod utjecajem Britanaca, Amerika je uvijek stajala i još stoji iza integriteta i vanjskog suvereniteta BiH, ali se nisu bavili unutrašnjim problemima.
Situacija se nešto popravila dolaskom Jamesa O'Briena u State Department i imenovanjem za pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. A došli do tačke da EUFOR izađe na međuentitetsku liniju i praktično podijeli državu – naglasio je Hadžidedić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.