open-navfaktor-logo
search
Na dva vjerska praznika
Karakteristike nacionalističkog režima: Zašto Vučić vraća sabor u politiku?
AUTOR: Autor: Radio Slobodna Evropa
15.04.2024. u 08:39
get url
text
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Politički i narodni sabor, davnašnji način donošenja odluka, vraća se na scenu.
"Vaskršnji sabor" Srbije i bh. entiteta Republika Srpska (RS) vlasti organizuju 5. i 6. maja, na dva vjerska praznika Uskrs i Đurđevdan.
Na saboru će, kako je najavljeno, biti donijete "važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima i očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma".
Historičar i pravnik Srđan Milošević održavanje sabora vidi kao manifestaciju takozvanog "jedinstva vlasti i naroda" sa željom da se istakne kako su organizatori jedini autentični i pravi predstavnici srpskog naroda.
- I naravno da se dodatno naglasi taj osjećaj nekakve ugroženosti, potrebe za jedinstvom. Sve ono što su ustvari opća mjesta i karakteristike jednog populističkog, nacionalističkog režima -naveo je on za RSE.
Milošević dodaje da "zgodno dođe" ta analogija sa historijskim naslijeđem sabora koji su održavani, ali da ništa više od analogije ne postoji.
Odluka o održavanju sabora doneta je kao "zajednički zaključak" nakon razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS-a Milorada Dodika, održanog u prisustvu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija 18. marta.
Predsjednik Srbije je tada saopćio da su patrijarha upoznali sa "težinom političke situacije u kojoj se nalazi cjelokupan srpski narod" i zatražili podršku SPC-a.
Vraćanje historiji u vidu održavanja sabora dolazi u trenutku pojačane retorike predstavnika vlasti o "ugroženosti srpskog naroda".
Antropolog iz Etnografskog instituta u Beogradu Ivan Đorđević smatra da se sabor organizuje da bi se "zbili redovi".
- A zapravo služi kao maskarada za prilično komplikovanu vanjsku i unutrašnju političku situaciju, gdje se poseže za Miloradom Dodikom, odnosno Republikom Srpskom i SPC-om kao nekakvim tačkama legitimiteta sa tim najvišim ciljem opstanka srpskog naroda - dodao je Đorđević za RSE.

Suštinske odluke ili politički ritual

Historičar Srđan Milošević ne očekuje da će na saboru biti nekakvih odluka koje će opredijeliti budući razvoj Srbije, Republike Srpske, odnosno političko ponašanje Srba u regionu.
- Meni to više liči na neku formu političkog rituala jer suštinski na tom saboru ne može da se odluči ništa što bi bitno mijenjalo politiku i položaj srpske države, odnosno njenu političku orijentaciju što bi podrazumevalo neke dalekosežne odluke - dodaje on.
Historičar i vjerski analitičar Vladimir Veljković smatra da bi međunarodni zvaničnici morali da pošalju poruku i Vučiću i Dodiku da je održavanje takvog političkog skupa neprihvatljivo.
- Ako se takav politički skup održi, on će značiti da više ne postoji suštinska razlika između dva zasebna i različita politička i pravna subjekta, Srbije i Republike Srpske. Nego da se radi o jednom političkom prostoru kojim zajednički vladaju dvojica autokrata uz blagoslov patrijarha - ocijenio je Veljković.

Zašto se održava na Uskrs

Za održavanje sabora izabrana su dva vjerska praznika – Uskrs i Đurđevdan.
Antropolog Ivan Đorđević smatra da se povezivanjem sabora i velikog vjerskog praznika kao što je Uskrs računalo da će važnost ovog okupljanja biti još veća.
- To je ta poveznica, odnosno uspostavljanje legitimiteta uz pomoć Srpske pravoslavne crkve koja je ovde potpuno u funkciji dnevne politike - ocijenio je.
Srpska pravoslavna crkva nije odgovorila na upit RSE da li će njeni predstavnici učestvovati na saboru i za kakve će se odluke zalagati.
Sa patrijarhom Porfirijem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić redovno razgovara o ključnim nacionalnim pitanjima, prije svega oko Kosova.
Detaljnije pročitajte ovdje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.