open-navfaktor-logo
search
Dizanje tenzija
Hadžidedić: Vučić zna lobirati i moglo bi biti manje glasova za Rezoluciju o Srebrenici, u BiH nedostaje volje...
AUTOR: Am. S.
22.05.2024. u 07:50
get url
text
Nije rijetkost da se o mnogim pitanjima iz Republike Srpske i susjedne Srbije diže galama, ali ova o Rezoluciji o Srebrenici, čini se, nadmašila je sve dosadašnje.
Predvodnici su, kao i uvijek, predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Koji je efekat i cilj te galame pitali smo profesora politologije i eksperta za međunarodne odnose dr. Zlatka Hadžidedića.
- Postiže se to da se podižu tenzije i da se stvara atmosfera u kojoj su mogući razni razvoji, uključujući i to da dođe do oružanih sukoba ili, prije svega, ono što zagovaraju iz Banje Luke - da pokušaju otcepljenje, a da pritom eventualno dobiju podršku od stranih faktora. Prije svega EUFOR-a koji se već nalazi na tlu BiH, a koji bi izašao na međuentitetsku liniju i zaštitio takav razvoj događaja. Ja mislim da je to u funkciji jednog takvog razvoja događaja – navodi on.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je manje glasova u Generalnoj skupštini UN-a za Rezoluciju o Srebrenici. Hadžidedić govori kako se to može desiti.
- Vučić se pokazao do sada kao sposoban političar koji zna lobirati i na svjetskoj sceni, i na ovoj našoj domaćoj, i generalno na Balkanu. Tako da, mislim da to što on najavljuje nije nimalo neosnovano. Srbija je do sada najviše uložila u lobiranje i ne vidim nikakvog razloga da ne bude u tome uspješna. To što ostali nisu, ne samo ulagali u lobiranje, nego ni vodili ikakvu vanjsku politiku poput BiH, to je naš problem. Vučić radi to što radi i čini ono što može – kazao je on.
Na pitanje da li Vučiću mogu parirati naši političari, Hadžidedić je mišljenja da oni prije svega to ne žele.
- Ne postoji nikakva politička volja da se suprotstave Vučiću, Dodiku, rasturanju dejtonske BiH, da se čitava struktura Dejtona ne rasturi. Dakle, nedostaje politička volja da se suprotstave bilo kakvom razvoju koji bi vodio u pravcu disolucije BiH. Osim nekih manjih stranaka i nekih  nevladinih organizacija ne vidim među onima koji su trenutno na vlasti nekoga ko bi želio uopće da se takvom nečemu suprotstavi. Nije više pitanje da li bi mogao, nego da li bi želio. A vi ako želite, nađete način – zaključio je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.