open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Hamdiji Kociću uvjetno godina zatvora zbog vrijeđanja žrtava genocida u Srebrenici
AUTOR: Detektor
28.05.2024. u 13:28
get url
text
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud u Sarajevu uvjetno je, na godinu dana, osudio Hamdiju Kocića koji se teretio da je na 11. juli prošle godine pjevao pjesme koje veličaju Arkana i njegove "Tigrove" te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, potvrđeno je iz ovog suda za Detektor.
Kako je iz Općinskog suda u Sarajevu rečeno za Detektor, Kocić je nakon razmatranja sporazuma o krivnji osuđen uvjetno na godinu, s provjerom od tri godine, zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.
Prema optužnici, Kocić je 11. jula 2023. u ulici Nikole Šopa – s ciljem i svjestan da svojim ponašanjem izaziva narodnosnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, i znajući da se navedenog dana vrši ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida – na javnom mjestu uzvikivao te psovao Srebrenicu i vrijeđao na nacionalnoj osnovi.
On se teretio da je pjevao pjesme koje veličaju Arkana i njegove "Tigrove" te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, pokazujući rukama prema građanima koji su se nalazili na prozorima stambene zgrade.
Na ovu presudu ne postoji pravo žalbe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.