open-navfaktor-logo
search
Bili protiv Rezolucije
Srebreničke majke uputile poruku za 19 država, članica UN-a: Dok smo živi nećemo dozvoliti da dođu u Potočare
AUTOR: M. R. S.
24.05.2024. u 19:12
get url
text
Predstavnici udruženja žrtava na press konferenciji
Predstavnici udruženja žrtava na press konferenciji
Onih 19 država koje nisu glasale za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici ne pripada čovječanstvu, to je stav majki, i ne želimo da ih vidimo, ni njih ni njihove ambasadore u Potočarima, poručila je danas Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".
- Dok smo živi nećemo dozvoliti da dođu i pokore se jer se nisu pokorili žrtvama, nisu bili na strani pravde - dodala je Subašić.
Predstavnici udruženja žrtava bili su prisutni danas na press konferenciji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića. Obraćanje javnosti je upriličeno po povratku iz New Yorka, gdje je jučer na Generalnoj skupštini UN-a izglasana Rezolucija o Srebrenici, sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih. 
Subašić je na ovoj press konferenciji kazala da želi čestitati jer je pobijedila pravda, a ne zlo. 
Istakla je da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici važna za njih, ali da je više potrebna "srpskom narodu koji još živi u lažima".
- Mislim na običan narod i na djecu, a djecu su naša budućnost. Sve što se dešavalo i uradilo,  uradilo se jer na to imamo pravo. Ako Jevreji imaju pravo da obilježavaju 27. januar, ako u Africi ljudi koji su preživjeli genocid imaju 7. april kao svoj dan, zašto mi majke, koje smo doživjele genocid pod zaštitom UN-a nemamo pravo da obilježavamo 11. juli, koji se desio 1995. - kazala je Subašić. 
Potpredsjednica Udruženja "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" Kada Hotić ponovila je da je usvojena Rezolucija samo pečat na istinu.
- Mi sve godine iznosimo istinu u svijet na razne načine, kroz intervjue, komunikaciju, pred  Haškim tribunalom smo glasne, da svijet prihvati istinu, da osudi zlo. Samo u tom smislu da bude pouka, putikaz, opomena da se nikada ne desi, da se prevenira, da se omladina uči i kaže "nikad to neću biti" i da nijedna majka ne ostane sama, da samuje, provodi stare godine sama, i razmišlja "bože, što je to moralo biti". Ničemu drugom ovo ne mora služiti - kazala je Hotić na rubu suza. 
Naglasila je da oni koji se boje i lažu svom narodu su neprijatelji svom narodu.
- Nijedan narod nije zločinac. I sav naš narod bivše Jugoslavije je dobar narod, nažalost imali smo bezumne vođe - dodala je Hotić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.