open-navfaktor-logo
search
Bez obrazloženja
HDZ iznenada iz Parlamenta BiH povukao izmjene zakona kojim se omogućuje "crnolistašima" da dobijaju plaće
AUTOR: M. R. S.
05.06.2024. u 14:09
get url
text
Predrag Kožul za govornicom
Predrag Kožul za govornicom
FOTO: Fena
Predrag Kožul, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, povukao je prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine čiji je cilj omogućiti isplatu plaće u gotovini osobama s crne liste SAD-a, pošto su im računi blokirani. 
Kožul je obavještenje da povlači ovaj zakon uputio predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojši Radmanoviću 3. juna, a dan kasnije je i zaprimljena u Parlamentu. 
Nije obrazložio razloge povlačenja prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o finansiranju institucija BiH. 
Obavijest Predraga Kožula
Ipak, dan nakon što se ovaj njegov prijedlog ekspresno našao na dnevnom redu posljednje sjednice Zastupničkog doma 21. maja, isti dan kada ga je Kožul i uputio u proceduru, reagirali su iz Ambasade SAD-a u BiH poslavši i pomalo prijeteću poruku. 
- Zastupnik HDZ-a Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS-a koje je Narodna skupština RS-a usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija.
Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD-a Morris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice.
Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD-a i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti - naveli su tada iz Ambasade SAD-a.
Kožul je 21. maja zatražio da njegov prijedlog izmjena zakona bude razmatran po hitnom postupku, što nije prihvaćeno već su zastupnici izglasali da ide po skraćenom postupku, za narednu sjednicu. 
Šef Kluba HDZ-ovih zastupnika je tada "pojasnio" da se radi o elementarnim pravima jednog broja uposlenika BiH, "među njima i naših kolega". 
Suština njegovog prijedloga je da bude omogućena isplata plaća onima kojima ona ne može biti isplaćena preko računa "zbog objektivnih okolnosti", kako je pisalo. Javnosti je poznato da su blokirani računi osobama koje su stavljene na crnu listu SAD-a i pod sankcijama su, a među njima je i HDZ-ovac Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma bh. Parlamenta. Na crnoj listi je i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD)...
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.