open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane BiH
Helez: Nismo odustali, nabavit ćemo modernije helikoptere od planiranih, bez učešća Vijeća ministara
Nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije odobrilo novac iz tekuće rezerve za nabavku helikoptera, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Sjedinjenje Države su pronašli rješenje.
24.10.2023. u 22:35
get url
text

VEZANI TEKST - Kešo: Konaković da odgovori na šokantnu tvrdnju Heleza da je on usporio nabavku američkih helikoptera

Helikoptere će nabaviti bez učešća Vijeća ministara BiH, a puni iznos platit će SAD. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez kazao je da je novac već na računu i da nabavku više niko ne može spriječiti, piše Federalna.ba.

- Trebali smo nabaviti UH II helikoptere, ali želimo novije BELL 412, koje koriste oružane snage država članica NATO saveza kao što su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora. Nismo odustali od nabavke. Idemo u nabavku, ali modernijih helikoptera. Ako javnost ne može da prati šta znači UH II i BELL 412, onda vam je to otprilike kao Golf 4 i Golf 8 - rekao je Helez.

Dodao je da se radi o višenamjenskim helikopterima, odbrambenim i mirnodopskim, te su SAD za njih osigurale oko 80 miliona maraka.

- Potpuno je nebitno hoće li Vijeće ministara ili neće, mi idemo u nabavku i to je već odobreno u Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih država, oni će platiti. Mene raduje što to više ne zavisi od naših odnosa ovdje. To je već dogovoreno, to će biti nabavljeno - poručio je Helez.

Nabavka američkih helikoptera za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dugo je u proceduri. Međutim, ministri iz SNSD-a su je osporavali.

- S obzirom na to da nije ispoštovana sva potrebna procedura, po nalogu zamjenika ministra cijela implementacija je zaustavljena zbog gore navedenog. Sredstva u navedenom iznosu nisu utrošena, a njihovu namjenu utvrdit će Vijeće ministara BiH posebnom odlukom - rekao je Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Oružane snage Bosne i Hercegovine trenutno na raspolaganju imaju 11 helikoptera. Svi su višenamjenski, ali stariji modeli.

- Očekujemo otpočinjanje projekta nabavke najnovijih višenamjenskih helikoptera koji su daleko bolji nego prethodni helikopter - poručio je generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH.

Nabavkom adekvatne borbene opreme Oružane snage Bosne i Hercegovine bit će modernizovane. Do sada su uglavnom raspolagale ruskom opremom koju su naslijedili od Jugoslavije, a proces modernizacije jedan je od uslov za integraciju Bosne i Hercegovine u NATO savez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.