open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Helez za Faktor: Dvije jedinice OSBiH spremaju se za Sloveniju
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage Bosne i Hercegovine poduzimaju zakonske mjere i radnje za upućivanje dvije jedinice u Sloveniju koju su pogodile katastrofalne poplave, potvrdio je ovo u izjavi za Faktor ministar odbrane Zukan Helez. 
07.08.2023. u 17:53
get url
text

VEZANI TEKST - BiH spremna poslati pomoć Sloveniji za saniranje šteta od poplava

- Poduzimaju se zakonske mjere i radnje za upućivanje inženjerijske jedinice u Sloveniju preko Mehanizma Civilne zaštite i jedinice ljekara u okviru Balkanskih medicinskih snaga - rekao nam je kratko Helez. 

Obje jedinice se već nalaze u stanju povišene borbene gotovosti i u pripremi su za upućivanje u Sloveniju nakon što ministar Helez nakon provedenih procedura potpiše odluku.

Ministarstvo odbrane BiH već je dobilo zahtjev Mehanizma za civilnu zaštitu za pružanje pomoći Sloveniji koji se nalazi pri Ministarstvu sigurnosti BiH. 

Slovenija je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći nakon velikog nevremena i obilnih padavina u kojem su poplavljeni brojni objekti i oštećene saobraćajnice. Također, ova država zatražila je pomoć i od NATO-a. 

Poplave, a nakon toga i odroni, prouzročili su veliku materijalnu štetu koju je premijer Slovenije Robert Golob za sada procijenio na oko 500 miliona eura.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.