open-navfaktor-logo
search
Izdato odobrenje
Helikopteri Srbije na bh. tlu, Muhasilović pita Heleza hoće li braniti teritorij BiH i da li da očekujemo "sutra i Ruse"
AUTOR: Am. S.
19.06.2024. u 18:49
get url
text
FOTO: Autor: RTRS/Faktor
Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije Siniša Karan i Ivica Dačić potpisali su u Trebinju memorandum o saradnji tokom turističke sezone kojim se predviđa da će helikopter MUP-a Srbije biti stacioniran u Trebinju, gdje bi sa posadom i ljudstvom bio na rasapolaganju u slučaju potrebe gašenje požara.
Ovaj memorandum dogovoren je ranije na svesrpskom saboru.
Međutim, on ne bi mogao biti potpisan bez odobrenja Ministarstva odbrane BiH na čijem je čelu Zukan Helez.
Kako se Helez nije javljao na nekoliko naših poziva, stupili smo u kontakt sa ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem koji nam je kratko kazao da će se u toku dana upoznati s potpisanim memorandumom.
Vanjskopolitički ekspert Jahja Muhasilović ocjenjuje ovakav potez nepoštovanjem teritorijalnog integriteta i granica BiH.
- Odlučili su se ponašati bahato u manjem bh. entitetu. To jeste u duhu onoga što su potpisali na svesrpskom saboru, da se na neki način entitet RS smatra sastavnim dijelom Srbije te da će oni raditi u tom pravcu. Mi već vidimo da oni tim nekim potezima gdje narušavaju granice BiH i njenu kontrolu nad teritorijem zapravo pokazuju da će nastaviti tu politiku koja je u duhu tog svesrpskog okupljanja – započeo je Muhasilović
Naravno, oni koji su trebali adekvatno reagovati, dodaje Muhasilović, nisu reagovali.
- Prvenstveno je Ministarstvo odbrane zaduženo za takve stvari, da brane teritorij BiH. Srbijanski helikopteri, odnosno sve što je povezano s njihovom vojnom tehnologijom se u normalnim državama smatra aktom rata. Naravno, oni to nisu mogli bez odobrenja MO, kao što se i tvrdi – pojašnjava on.
Ističe kako je to propust ministra odbrane.
- Umjesto što baca jeftine i populističke poteze, pametnije bi mu bilo da brani teritorijalni integritet BiH i njenu sigurnost da ne mogu strane trupe da se pozicioniru u BiH kako im je volja. To je njegov posao prije svega, a ne neki populizam koji često sprovodi – poručuje Muhasilović.
Kaže kako je ovaj potez, s druge strane, opasan i iz geopolitičkih razloga.
- Ako Srbija može nešto ovako uraditi, nameće se i pitanje hoće li isto tako i Rusi sutra svoje helikoptere da razvoze – govori Muhasilović te dodaje:
- Dakle, definitivno ministar bi morao nešto radikalno uraditi u smislu da ako je to zaista uradio, da opovrgne tu dozvolu, otjera te srbijanske helikoptere ili da da ostavku. Stvar je ozbiljna, nama ne mogu helikopteri Srbije letjeti kako im je volja. Šta bi se desilo tako da bh. helikopteri slijeću u Novi Pazar ili negdje po Srbiji kako im je volja?
Upozorava kako je ovo zaista alarmantna situacija te kako ne smije proći bez radikalnih mjera.
- Ne smije se zataškati. Ukoliko bi bilo neko geopolitičko zaoštravanje sutra, ovo nam pokazuje da Srbija može vrlo jednostavno sa svojom aviacijom da kola po bh. nebu – zaključuje vanjskopolitički ekspert.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.