open-navfaktor-logo
search
Kriza vlasti
Hoće li biti manjinske vlade USK: Za vikend planirani sastanci, a poziv potpisao i Ružnić
Tokom vikenda trebalo bi biti poznato da li će i kada biti formirana manjinska vlada Unsko-sanskog kantona, te riješen problem finansijske blokade Unsko-sanskog kantona nakon što Skupština Unsko-sanskog kantona na sjednici 31. januara nije usvojila odluku o privremenom finansiranju USK.
04.02.2022. u 19:14
get url
text
Skupština USK
Skupština USK

Kantonalni odbor SDA USK pozvao je SDP i zastupnike takozvane četvorke (četiri opoziciona zastupnika) da formiraju manjinsku vladu, u kojoj SDA ne mora participirati i koju će podržavati. Razgovori su počeli, pa stali, s obzirom na to da je SDP htio još jednom razgovarati s NES-om, čiji su koalicioni partner kojeg pak ne podržava većina zastupnika.

VEZANI TEKST - Zdravstvenim radnicima u USK omogućene plaće, ali ne i ostalima, je li manjinska vlada opcija?

Razim Halkić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona i predsjedavajući Skupštine USK, kazao nam je da su za sutra zastupnici takozvane četvorke (četiri opoziciona zastupnika) pozvani na razgovor s njim i premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem (NES).

- Želimo vidjeti u kojem kontekstu ići dalje – dodao je Halkić.

No, prema nezvaničnim informacijama, upravo zbog toga što se radi o razgovoru i sa Ružnićem, čiju Vladu ne podržavaju, četvorka ne namjerava doći na sastanak. Četvorku čine zastupnici Vildana Alibabić (Naša stranka), Zikrija Duraković (PoMAK), te nezavisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić.

Četvorka je danas saopćila da su opredjeljenji za razgovor sa SDP-om, kojeg pak pozivaju da konačno iziđe iz sjene NES-a i javno se ogradi od svih skandala koji se vezuju za visoke funkcionere NES-a.

Naveli su da je prije nekoliko dana SDP otvorio mogućnost za formiranje manjinske vlade.

- Dogovoreno je da će SDP već u ponedeljak / utorak obaviti razgovor sa svojim partnerima iz NES-a o eventualnoj opciji da sudjeluju u manjini u novoj vladi, s tim da bi novu vladu trebao predvoditi SDP, a ako ne pristanu da će u svojim organima stranke tražiti saglasnost o stvaranju manjinske vlade koju bi bezuslovno podržala SDA. Politike svih nas jesu takve da niko od nas ne želi koalirati sa SDA, ali smo i svjesni da trećeg izbora nema. SDA i NES su dvije najveće stranke na našem Kantonu i zajedno sa preletačima u NES imaju 19 zastupnika u Skupštini. Dakle, jednostavno je nemoguće bez njih stvoriti većinu, a oni među sobom odbijaju suradnju – saopćila je četvorka.

Dodaju da je SDP trebao do kraja sedmice obaviti sve te razgovore i izjasniti se o zaključku, ali se to nije dogodilo.

VEZANI TEKST - Ružnić pozvao OHR da nametne privremeno finansiranje, oni odgovorili da je to posao zastupnika USK

- Suprotno tom dogovoru, SDP sa NES strankom i dalje pronalazi načine da sa NES-om ostanu na vlasti. Tokom sedmice poslali su nove pozive opozicionarima da se pregovara o budžetu, pojedinačno, a pozive potpisuju Razim Halkić i Mustafa Ružnić zajedno. Zbog čega je tako, nećemo spekulirati, ali je definitivno veza između ta dva partnera i dalje neraskidiva.

Mi ponovo pozivamo SDP da nastavimo u smjeru stvaranja manjinske vlade, pred nama je vikend, ako sjednemo ta dva dana već u ponedeljak / utorak mogu se otvoriti novi pozitivni procesi na Kantonu – dodaju zastupnici četvorke u saopćenju.

Halkić je odgovorio da je zastupnicima četvorke jasno rekao da će sjesti s NES-om da raščiste dokle su došli, a da je NES insistirao da se četvroka još jednom pozove na razgovor, što je i zakazano za sutra.

- Ako ne dođu, onda je jasno da ne žele razgovarati s NES-om već samo sa SDP-om, i onda sutra uvečer ili u nedjelju ćemo sjesti i definirati te korake o kojima govore – obrazložio je Halkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.