open-navfaktor-logo
search
Pozvali zastupnike
Ružnić pozvao OHR da nametne privremeno finansiranje, oni odgovorili da je to posao zastupnika USK
Odluku o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona treba usvojiti bez odlaganja. Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) poziva zastupnike iz USK da riješe ovo pitanje. Ovo je ukratko stav OHR-a od kojeg je premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zatražio nametanje odluke o privremenom finansiranju USK nakon što je Skupština prije nekoliko dana odbila ovaj dokument.
03.02.2022. u 10:17
get url
text

VEZANI TEKST - Policija odlučuje o štrajku, ne mogu sipati ni gorivo: U USK ugrožena i socijalna davanja, izlaza zasad nema

- Unsko-sanski kanton je jedini kanton koji nema ni odluku o privremenom finansiranju niti usvojen budžet. Privremeno finansiranje treba usvojiti bez odlaganja. Rješenje za cijeli budžet je moguće ako sve stranke rade zajedno u interesu građana kantona.

OHR poziva zastupnike iz Unsko-sanskog kantona da riješe ovo pitanje. Budući da za njega nije potrebna rasprava niti odluka o budžetu za cijelu godinu, nego se na taj način samo omogućava rad kantonalne administracije, to je dobra prilika da svi zastupnici u Skupštini razgovaraju o ovom pitanju i što prije postignu dogovor.

OHR poziva kantonalne vlasti da rade na ovome. To bi bilo najbrže rješenje, koje bi svim javnim službenicima u kantonu omogućilo isplatu plaća - odgovoreno je za Faktor iz OHR-a.

Vlada USK je 31. januara na sjednici prihvatila informaciju premijera Mustafe Ružnića vezanu za Odluku o privremenom finansiranju USK i Odluku o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje USK, za period 1. januara do 31. marta 2022. godine. 

- Ovlašćuje se premijer da informaciju uputi Uredu visokog predstavnika (OHR) i ambasadama Vijeća za provedbu mira (PIC), da isti snagom svoj autoriteta nametne donošenje gore navedenih odluka, kako bi deblokirali rad institucija USK - stoji u Zaključku Vlade USK usvojenom nakon što Skupština USK nije usvojila odluke o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona i Službe za zapšljavanje USK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.