open-navfaktor-logo
search
Unutarstranački izbori
Hoće li Kapidžić biti jedini kandidat za predsjednika SDA u Sarajevu?
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo uskoro bi trebao dobiti novog predsjednika.
19.02.2024. u 21:13
get url
text

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, predsjednik KO SDA Sarajevo najizglednije je da će biti Faruk Kapidžić koji je trenutno i jedini kandidat koji ispunjava uvjete za kandidaturu.

Da je za sada Kapidžić jedini kandidat koji ispunjava uvjete potvrdio je i on sinoć gostujući u emisiji Hayat TV Istraga sedmice.

Kao mogući protivkandidat Kapidžiću u medijima se spominje i aktuelni federalni zastupnik Adnan Efendić. Međutim, kako saznajemo, Općinski odbor SDA Novi Grad, čiji je Efendić predsjednik, mogao bi podržati upravo Kapidžića.

Naime, prema Statutu SDA da bi zvanično neko bio kandidat za predsjednika KO mora imati tri kandidature općinskih organizacija stranke.

O predsjedniku Kantonalnog odbora odlučivat će 81 delegat Skupštine, a koji se biraju iz općinskih odbora.

Unutarstranački izbori u SDA uvijek izazovu pažnju javnosti, pa je tako bilo i prošli put. Osim u medijima i javnosti, velika borba odvijala se i u samoj SDA, a što je rezultiralo odlaskom Semira Efendića iz stranke i podizanjem optužnice protiv Asima Sarajlića.

Sarajlić je kasnije oslobođen optužbi, a zajedno sa Sabahudinom Delalićem i Muhamedom Šehovićem teretio se za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

VEZANI TEKST - Asim Sarajlić i ostali oslobođeni optužbi

Optužnicom su se teretili da su od 20. do 25. februara 2020, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i kojim su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

- Tvrtkoviću su obećali da će korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodnim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju - saopćeno je ranije iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Tonski snimak dogovora ubrzo nakon unutarstranačkih izbora objavio je na svom Facebook profilu Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.