open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Hoće li parlamentarci izglasati ukidanje PDV-a pri uvozu gasa zbog rasta cijena
U parlamentarnu proceduru upućena je inicijativa za privremenu suspenziju poreza na dodanu vrijednost (PDV) prilikom uvoza gasa.
22.08.2022. u 14:44
get url
text

Inicijativu je uputio predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić, a njome se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da najkasnije u roku od 30 dana od usvajanja inicijative donese odgovarajuću odluku o privremenoj suspenziji PDV-a pri uvozu gasa.

VEZANI TEKST - Sniženje stope PDV-a ide kao ping-pong loptica od doma do doma: Evo gdje je sada zapelo

- Zbog rasta cijena energenata i cijena gasa pri uvozu u Bosnu i Hercegovinu, a što će rezultirati i povećanjem cijene gasa za privredu i domaćinstva, ekonomska mjera privremene suspenzije naplate PDV-a na uvoz gasa može ublažiti rast cijene gasa ka krajnjim korisnicima, privredi i domaćinstvima – naveo je Đonlagić u obrazloženju.

Inicijativa će se naći na dnevnom redu iduće sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 30. avgusta.

Ali ako je suditi prema dosadašnjem odnosu parlamentaraca, prvenstveno HDZ-a i SNSD-a, spram ukidanja akciza na naftu i sniženja stope PDV-a na osnovne životne namirnice koji su mjesecima u proceduri usvajanja, teško da će ova inicijativa biti provedena u praksi, barem ne tako brzo.

Koliko je moguće realizirati privremenu suspenziju PDV-a prilikom uvoza gasa i koliko bi to imalo efekata na cijenu gasa pitali smo Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Zvaničan odgovor još čekamo mada postoje mišljenja da bi prvo sve moralo proći kroz izmjene zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.