open-navfaktor-logo
search
Usporen proces
Hoće li rekordni nacrt budžeta BiH za iduću godinu ipak biti mijenjan
Još nije zakazana sjednica Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine kako bi bio razmatran Globalni fiskalni okvir za naredne tri godine bez kojeg, barem prema ranijem objašnjenju predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, ne može biti usvojen budžet institucija BiH za iduću godinu.
14.12.2022. u 20:43
get url
text

Ovakvo objašnjenje Tegeltija (SNSD) je dao kada je odbio zahtjev ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande (HDZ) da na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti budžet. Bevanda je to tražio dva puta, oba puta je odbijen pa su zato ministri iz HDZ-a "oborili" dnevni red zbog čega i sjednice Vijeća ministara dva puta nisu održane.

VEZANI TEKST - Hoće li institucije BiH opet na privremeno finansiranje: Bila bi opća pobuna zaposlenih

A upravo članovi Fiskalnog vijeća koji dolaze iz RS-a, i kadrovi su SNSD-a, nisu prihvatili ponuđeni Globalni fiskalni okvir.

Međutim nakon svega toga i nakon što je izrađen nacrt budžeta, Milorad Dodik, lider SNSD-a, u subotu je nakon sastanka s predstavnicima "Osmorke" rekao da će u ovoj sedmici raditi "na izradi stabilnog budžeta koji bi mogli usvojiti efikasno i brzo".

Stoga se postavlja pitanje šta je dosad bilo sporno i hoće li i šta biti mijenjano u samom tekstu nacrta budžeta.

Prema informacijama, članovima Fiskalnog vijeća iz RS-a bio je sporan iznos budžeta, odnosno bio im je visok. Budžet u nacrtu iznosi oko 1,331 milijardu KM, što je više za 258 miliona KM u odnosu na ovogodišnji. To znači i da trebaju dodatna sredstva sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a to znači i manje novca entitetima.

VEZANI TEKST - O foteljama moguće krajem iduće sedmice: Evo šta su dogovorili SNSD i "Osmorka"

Nacrt budžeta obuhvatio je i ovogodišnje povećanje plaća zaposlenih u institucijama, kao i toplog obroka i naknada za prijevoz, ali i planirano novo povećanje osnovice za obračun plaća na 630 KM. Sve ovo je urađeno na osnovu Dokumenta okvirnog budžeta koji je "prošao" Vijeće ministara.

- Utvrđen je nacrt budžeta i dostavljen na e-vladu sa mišljenjima na osnovu Dokumenta okvirnog budžeta. Da bi se desile promjene, moraju postojati razlozi. Vraćanje na doradu teksta nacrta budžeta bi dodatno usporilo proces – rekao je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Napomenuo je da se, po zakonu, Globalni fiskalni okvir donosi za cijelu državu, ali ako može RS usvojiti budžet bez njega, zašto to ne bi mogla i država.

Ipak, još se ne može sa sigurnošću reći kada će se i kakav budžet naći pred Vijećem ministara BiH i pred kojim njegovim sazivom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.