open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Hoće li Vlada KS ponovo prekršiti zakone i dobiti još jednu presudu Ustavnog suda
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan. 
30.03.2021. u 08:03
get url
text

Podsjećamo, riječ je o zakonu kojim je jedno ministarstvo podijeljeno na dva, a dva ministarstva spojena u jedno i na osnovu čega je na kraju imenovana Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom.

Ustavni sud je u Odluci naveo kako Zakon nije saglasan sa Ustavom Federacije BiH, jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

- Ono što očekujem je da će odluka Suda biti provedena, te da će se ponoviti postupak donošenja izmjena Zakona (jer je odlukom Suda osporen postupak donošenja, a ne sadržaj izmjena zakona) – navela je ranije za Faktor ministrica pravde KS Lejla Brčić.

Ipak, Klub SDA upozorava da bi ista greška mogla biti ponovljena.

VEZANI TEKST - Ministrica Brčić: Imenovanje Vlade KS nije pod upitnikom, osporen postupak, a ne sadržaj Zakona

Naime, Skupština KS je za 7. april 2021. godine zakazala redovnu sjednicu na kojoj bi se trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, uz prijedlog da se razmatra po hitnom postupku.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević kaže da će identičan Zakon usvajati na narednoj  redovnoj sjednici Skupštine KS ali po hitnoj proceduri.

- Njima je Ustavni sud pisao da se u pravilu takvi zakoni, a tako kaže i Poslovnik, usvajaju po redovnoj proceduri, to znači nacrt, prijedlog i tako dalje. Znači oni ponovo ponavljaju tu istu priču. Mi kažemo da je to mimo zakona, i ako nastave sa tim, ponovo ćemo podnijeti apelaciju – kaže Dević.

Na pitanje da li su razgovarali sa nekim iz Vlade o ovom pitanju.

- Sve smo mi to njima govorili na Kolegiju, reći ćemo i na Skupštini, ali oni samo znaju za silu i snagu ruku a ne za snagu argumenata i prava. Ovo je peti put do sada. Sa Dinom (op.a Elmedinom Konakovićem) razgovarati...on je naučio razgovarat samo sam sa sobom – zaključuje Dević.

Pokušali smo kontaktirati ministricu pravde KS Lejlu Brčić kako bi nam pojasnila procedure donošenja Zakona, ali se nije javljala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.