open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
HRS Grude: Načelniče, treba li iko živjeti nakon vas?
Na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća Grude, na prijedlog načelnika Ljube Grizelja, vladajuća većina donijela je Odluku o prodaji zgrade Duhanske stanice, saopćio je Općinski odbor Hrvatske republikanske stranke u Grudama.
08.03.2023. u 10:21
get url
text

- O historijskom značaju same građevine suvišno je govoriti. Upravo zato sve je obradovala vijest od prije nešto više od godinu dana, kako će se ona adaptirati, postati administrativni centar i staviti u funkciju. Međutim, umjesto navedenog, načelnik je bez imalo srama promjenio odluku, čime je obmanuo narod i vijećnike. Zgradu Duhanske stanice stavio je u prodaju kako bi pokrpio budžetske rupe nastale netransparentnim vođenjem Općine: "(...) u samo jednoj godini netransparentno utrošeno više od dva miliona KM – Ured za reviziju u FBiH" - navode iz HRS Grude u saopćenju i dodaju:

- Nakon prodaje najviše zemljišta u historiji općine Grude, prodaje prostorija Gruteksa čime su Grude višestruko oštećene zbog odlaska većeg broja ljudi, sada se prodaje i zgrada Duhanske stanice. Navedene prodaje donijele su ogromne prihode u budžet koji će ove godine sigurno preći 12 miliona KM.

Iz HRS Grude ističu da su svi kapitalni projekti u općini Grude finansirani iz drugih izvora:

- Rotor finansiran od JP Autoceste FBiH

- Pročistač finansiran iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH, ZHK

- Sebišina - Krenica - Sovići finansirale JU Ceste ZHK

- Edukacijsko-rehabilitacijski centar finansirao Ured za Hrvate izvan RH

- Tihaljina - Cerov Dolac također Ured za Hrvate izvan RH

- Sigurni smo da će Duhanska stanica s novim investitorom napokon dobiti smisao. HRS smatra kako su sve investicije dobrodošle, kao i svako novo radno mjesto, ali smo protiv kontinuiranih laži koje se plasiraju od vodstva Općine narodu i vijećnicima! Pitamo se gdje odlaze navedeni novci? Što Gruđani imaju od ovoga? Kako se druge općine i gradovi, koji nemaju ovolike prihode od imovine, razvijaju nekoliko puta brže? Treba li Općina živjeti i nakon ovog načelnika? - navodi se u saopćenju HRS Grude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.