open-navfaktor-logo
search
Opasne namjere
Hrvatski Most u desničarskoj ofanzivi prema BiH: Raspudić "15 godina na bojišnici", hoće li i HDZ istim putem
- Dolazi novo vrijeme hrvatske politike, s obje strane granice - poručili su u ponedjeljak delegacije Hrvatske republikanske stranke Bosne i Hercegovine (HRS) i Mosta u Hrvatskoj nakon sastanka u Zagrebu na kojem je analizirana politička situacija u BiH.
08.02.2022. u 12:13
get url
text

VEZANI TEKST - Sastanak HRS-a BiH i Mosta u Zagrebu: Ne dođe li do izmjena Izbornog zakona, imamo svoj plan B

Još su poručili kako će "dopustiti sestrinskim HDZ-ovima, koji objektivno imaju najveću odgovornost u ovom trenutku, da ponude svoja rješenja, odnosno da ponude svoj plan B. Ukoliko, ili bolje rečeno, kada se to ne dogodi, idemo mi sa svojim". Treći entitet, raspad države?

Radikalizacija hrvatske političke stranke, bilo da je iz BiH ili Hrvatske, može imati dalekosežne i opasne posljedice za našu državu. Prvi utisak je da HRS, imajući na umu njihovu politički potencijal, teško da može bitno utjecati na bh. političke prilike.

Istina, radikalnim stavovima krajnje desnice HRS mogu pridobiti kojeg simpatizera, člana, koji glas više na izborima, ali sve poluge hrvatske politike u BiH drži HDZ i njegov čelnik Dragan Čović.

VEZANI TEKST - Raspudić došao iz Zagreba u Mostar da diže tenzije: Rat u BiH, Bošnjaci, Bakir, Željko, legitimni Hrvati...

Za opstojnost i funkcionisanje BiH mnogo je važnije kakvi novi desničarski vjetrovi pušu iz Zagreba, u  ovom slučaju Mosta. Nastao je 2012. kao Most nezavisnih lista i predstavljao se u prvo vrijeme kao politička grupacija koja nema izraženog ideološkog opredjeljenja. Danas je Most desničarska, populistička stranka, kojoj je jedan od prioriteta baviti se drugom državom. A kad god se naši najbliži susjedi i komšije "brinu" za BiH, ne ispadne nimalo dobro. Naprotiv.

- Ja sam 15 godina na prvoj liniji javne bojišnice u Hrvatskoj po pitanju Hrvata u BiH - kazao je rođeni Mostarac Nino Raspudić, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru, za kojeg se teško može reći da misli dobro zemlji u kojoj je rođen.

Raspudić je svih ovih, kako kaže "15 godina na bojišnici", slao otrovne strelice prema BiH poput priča o "islamskom terorizmu", "mudžahedinima", ugroženosti Hrvata, a imao je i prijedloge za vlast u Hrvatskoj.

- Hrvatska je trebala proglasiti Željka Komšića personom non grata i treba jasno staviti do znanja da ne samo da neće podržati evropski put BiH, već i da će blokirati dobivanje statusa zemlje-kandidata dok se ne promijeni Izborni zakon - rekao je Raspudić.

Njegovim "svijetlim" putem krenuo je i generalni sekretar Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja.

VEZANI TEKST - Hrvatski saborski zastupnik bi radije da BiH ne postoji ako se ne udovolji Čoviću

- Između opstojnosti Hrvata i opstojnosti Bosne i Hercegovine meni je važnija opstojnost Hrvata. Ako Hrvati neće biti ravnopravni i konstitutivni, onda BiH ne treba niti postojati. Jednostavno je! - objavio je Grmoja nedavno na svom Facebook profilu. 

I Grmoja je, baš kao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović i Čović, kazao kako je član Predsjedništva Milorad Dodik saveznik Hrvata u BiH. 
 
- Mi znamo da od tri člana Predsjedništva BiH Hrvati nemaju svoga predstavnika, da je Komšić nametnut, i da je jedini koji s vremena na vrijeme kaže nešto u korist Hrvata, nažalost, eto, Dodik. Takve su okolnosti. Definitivno da Hrvati trebaju preispitati šta će biti s BiH, na koji način zapravo pomoći hrvatskom narodu u BiH da se izbori za svoja politička prava - rekao je Grmoja.

VEZANI TEKST - Gdje Grabar-Kitarović stade Raspudić nastavi: Hrvati u BiH pod udarom islamističkog terorizma, prozivao i Džaferovića

Most nije beznačajna opoziciona stranka u Hrvatskoj, imaju osam zastupnika u Saboru. Na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. godine osvojili su 123.194 glasova i to im je donijelo četvrtu poziciju. Da i dalje imaju jak potencijal u hrvatskoj javnosti, pokazali su nedavno prikupivši za svoje dvije referendumske inicijative skoro 400.000 potpisa. 

Jačanje Mosta može "natjerati" na razmišljanje u HDZ-u da se zbog straha od gubitka značajnog broja glasača svoj politički kurs okrene krajnjoj desnici. U tom slučaju Zagreb bi dodatno zaoštrio svoj, svakako nedobronamjeran odnos prema BiH, što bi dalo dodatna krila "promicatelju europskih vrijednosti" na rušenju države sa svojim političkim bratom Dodikom.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.