open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo stranke
HSP poziva visokog predstavnika Schmidta da nametne indirektan izbor članova Predsjedništva BiH
Autor: J. B.
16.03.2024. u 16:25
get url
text
Predsjedništvo HSP-a
Predsjedništvo HSP-a
Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH), koja je dio stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora, danas je održala sjednicu Peredsjedništva i zatražila od visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne indirektan izbor članova predsjedništva BiH, kako bi članove Predsjedništva BiH birali zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH.
- Među 14 prioriteta Evropske unije nalazi se i Izborni zakon. Ako želimo stabilnu državu mora se osigurati da tri konstitutivna naroda u BiH budu i jednakopravna. Odnosno da mnogo brojniji narod ne bira predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast, manje brojnom konstitutivnom narodu. Ovdje posebno mislimo na izbor članova Predsjedništva BiH.
Trojka, koja se obvezala prilikom formiranja vlasti da će ovo pitanje riješiti, ispala je nekorektna, odnosno pokazalo se da nemaju hrabrosti i sad insistiraju na izmjeni Ustava BiH, a svjesni da je to nemoguće uraditi. HSP je apsolutno protiv bilo kakvog nametanja, ali kad vidimo zakovane pozicije i neiskrenost sa bošnjačke strane onda smo stava, odnosno tražimo od visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne indirektan izbor članova predsjedništva BiH - navodi se u saopćenju HSP-a.
Pozdravljamo stav Evropske komisije, dadaju u saopćenju, koja je odlučila Evropskom vijeću preporučiti pokretanje pristupnih pregovora BiH sa EU.
- Vidimo da se danas mnogi busaju u prsa i proglašavaju se liderima evropske BiH. Činjenica i istina je jedna, lider evropske BiH i najzaslužniji za dobivanje zelenog svjetla je hrvatska politika, odnosno politika HNS-a. BiH vidimo kao dio evropske obitelji, iako nama u HSP-u prioritet je članstvo BiH u NATO-u. Članstvo u NATO savezu jamči nam mir i stabilnost u državi te nam jamči dolazak stranih investitora, koji sigurno neće doći i uložiti svoj kapital negdje gdje nije stabilno i sigurno - navode u saopćenju.
Naveli su i da HSP podržava integritet izbornog procesa odnosno poštene izbore.
- Vidimo da međunarodna zajednica gura ove izmjene Izbornog zakona i izvjesno je da će se one i nametnuti. Tražimo da se jasno zna ko i kako će raspolagati s našim ličnim podacima koji će biti skenirani. Isto tako zanima nas ko će kontrolirati glavni server, da ne dođemo u situaciju da nije bitno ko glasa, nego ko broji te da ne dođemo u situaciju, bit ćemo do kraja jasni, da onaj ko kontrolira glavni server da kontrolira i kompletan izborni proces.
Također, kad govorimo o poštenim izborima posebno treba napomenuti nametanje izborne volje, odnosno da jedan narod bira drugom predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast. Smatramo da nema ništa nepoštenije. Isto tako manipuliranje nacionalnom pripadnošću, ne može netko od izbora do izbora mijenjati nacionalnu pripadnost. Smatramo da to treba regulirat na način da se nacionalna pripadnost može mijenjati svako deset godina ili od popisa do popisa stanovništva - navode iz HSP-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.