open-navfaktor-logo
search
Reakcija iz SDA
Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića
Bosna i Hercegovina se mora braniti od klasične velikosrpske nacionalističke propagande. Zbog toga je nužna odlučna reakcija Predsjedništva, ali i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine
13.03.2024. u 10:38
get url
text
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine mora smijeniti ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Bojana Vujića zbog njegovog skandaloznog antidržavnog, šovinističkog i islamofobnog obraćanja prepunog laži na Vijeću za ljudska prava UN-a, saopćeno je danas iz SDA.
- Vujićev istup, u kojem gotovo kompletnu bošnjačku političku scenu, ali i predstavnike Islamske zajednice u BiH označava kao potencijalne "islamske teroriste", a našu državu označava "najopasnijim izvorom terorizma u Evropi", mora dobiti jasan odgovor.
Bosna i Hercegovina se mora braniti od klasične velikosrpske nacionalističke propagande. Zbog toga je nužna odlučna reakcija Predsjedništva, ali i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine - istakli su iz SDA i dodali:
- Istupima i lažima sličnim Vujićevom svjedočimo već nekoliko decenija, još od vremena Memoranduma SANU-a i šešeljevske propagande prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu. U toj kuhinji je sasvim izvjesno napisano i Vujićevo obraćanje, koje u odnosu na dosadašnju matricu ide i korak dalje pa "potencijalnim teroristima" naziva i "bošnjačke učenjake, klerike i političare koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu".
Iz SDA napominju kako je Vujićeva tvrdnja da "Srbi i Hrvati spašavaju Evropu od opasnih Bošnjaka" mnogo puta ponovljena laž i zamjena teza.
- Zato je nužno svaki put ponoviti istinu: nisu legalna Vlada BiH i Armija RBiH u Hagu presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, već su za to presuđena vojna i politička rukovodstva Srbije i Hrvatske i paradržava koje su pokušali uspostaviti  u Bosni i Hercegovini.
Legalna Vlada BiH predvođena muslimanom Alijom Izetbegovićem je sistematski sprečavala i kažnjavala ratne zločine, a vlade vojske i paravojske samoprozvanih "zaštitnika Evrope" su ih sistematski činile, uključujući masovna etnička čišćenja, koncentracione logore, genocid. Dakle, ako je neko "spašavao Evropu", onda su to bili Bošnjaci i Bosanci, a ne ideolozi i izvršioci politike i strane kojoj pripada Vujić - naglasili su iz SDA.
Slično je, dodaju, bilo i u postdejtonskom vremenu.
- Bošnjački politički i vjerski vrh se odlučno suprotstavlja svakom vidu vjerskog ekstremizma, dok ga srpska strana ohrabruje, slaveći pri tome presuđene ratne zločince, negirajući i odobravajući počinjeni genocid. Svakodnevne šovinističke uvrede na račun Bošnjaka i muslimana prateći su folklor politike čiji je predstavnik i ambasador Vujić.
Ukoliko u Bosni i Hercegovini postoji bilo kakva sigurnosna prijetnja, ona može doći jedino od militantne velikosrpske politike, povratnika sa ukrajinskog ratišta i oživljavanja zločinačke četničke ideologije. Vujić nakon ovakvog istupa ne smije ostati ambasador i sa te pozicije podrivati vlastitu zemlju, širiti laži, islamofobiju i velikosrpsku propagandu - zaključili su iz SDA.   
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.