open-navfaktor-logo
search
Odustao
I načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić odbio mandat u Skupštini ZDK
Općinski načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić obznanio je sinoć kako neće prihvatiti osvojeni mandat zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, što znači da na području tog kantona i definitivno neće biti vanrednih lokalnih izbora, nakon Općih izbora 2022. godine.
10.11.2022. u 08:24
get url
text
Mirsad Mahmutagić
Mirsad Mahmutagić

Naime, još ranije je svoju odluku da odustaje od zastupničkog mandata za isti nivo zakonodavne vlasti saopćio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je nosio listu Bosanskohercegovačke inicijative, a koja je za Skupštinu ZDK, kao i Mahmutagićeva Socijademokratska partija Bosne i Hercegovine, osvojila pet mandata.

Obojica su od mandata, ali očito i od učešća u izvršnoj vlasti u tom kantonu, odustala uprkos činjenici da su obznanili dogovor za novu parlamentarnu većinu u Skupštini ZDK, a koju bi, uz BHI-KF i SDP, trebali činiti i koalicija DF/GS, NiP, jedna zastupnica NES-a te Naše stranke.

VEZANI TEKST - Forto, Kasumović i Karić nisu prihvatili mandate, CIK pozvao ostale da se izjasne

- Želim vas obavijestiti da sam odbio prihvatanje mandata zastupnika u Skupštini ZDK što mi je omogućavalo i eventualni ulazak u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Odlučio sam da ostanem na poziciji načelnika za što ste mi također dali ogromnu podršku, najveću u poslijeratnom periodu. To me obavezuje da radim u korist građana općine Maglaj i to ću činiti - napisao je, između ostalog, na svom Facebook profilu načelnik Mahmutagić.

Njegova je odluka, kao i Kasumovićeva, donekle i razumljiva jer zastupnici u Skupštini ZDK nemaju mogućnost da se profesionaliziraju, odnosno takva je mogućnost ostavljena samo predsjedavajućem Skupštine, ali aktuelni predsjedavajući Ćazim Huskić iz SDA također nije iskoristio takvu mogućnost.

Mahmutagića će zamijeniti njegov sugrađanin Jasminko Kapić, koji je s 2.503 glasa bio trećeplasirani na listi SDP-a te će i u naredne četiri godine biti zastupnik u Skupštini ZDK, dok će Kasumovića zamijeniti Naida Delibašić-Alagić iz Kaknja, koja je osvojila 2.175 glasova te bila deveta po broju glasova, ali će s obzirom na to da je bila šesta na listi BHI-KF dobiti priliku da ponovo zasjedne u skupštinske klupe ZDK.

Delibašić-Alagić, naime, bila je zastupnica u SZDK i u mandatnom periodu 2014-2018. godina, kada je predstavljala Savez za bolju budućnost BiH.

Načelnik Općine Olovo Đemal Memagić također je osvojio mandat za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, ali je i on odlučio ostati na svom položaju te mjesto zastupnika prepustiti Almedinu Aliefendiću iz Kaknja.

Memagić je sa treće pozicije na listi SDA, koja je u izbornoj jedinici 6 (406) osvojila ukupno 16.754 glasa, osvojio 4.299 glasova te bio drugi, iza Mirsada Zaimovića sa 6.794 glasa. Aliefendić je, pak, sa sedme pozicije iste liste osvojio 3.836 glasova te se probio na treće mjesto pa je, nakon odustajanja Memagića, dobio zastupnički mandat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.