open-navfaktor-logo
search
Reakcija
IGES: Schmidt kreira dodatne podjele udovoljavajući politikama koje blokiraju BiH
Najavom da će izmjeniti Izborni zakon Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik Christian Schmidt najavljuje i uvođenje trajnog embarga na demokratiju Bosni i Hercegovini stvarajući preduslove za kreiranje granica budućeg trećeg entiteta, kažu iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) reagujući na najave donošenja Odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH od visokog predstavnika.
21.07.2022. u 11:56
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

- Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacijaje 1991. izglasalo embargo na uvoz oružja što je agresorskim snagama na Bosnu i Hercegovinu otvorilo put prema neometanim zločinima nad civilnim stanovništvom koji su okrunjeni genocidom. Ovakav potez Visokog predstavnika predstavljao bi embargo, ne samo na demokratiju, nego i na mir i nadu u evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Ovo su mjere za FBiH koje će Schmidt nametnuti do 1. augusta

Umjesto da Izborni zakon prilagodi evropskim standardima kako bi se provele presude Evrospkog suda za ljudska prava, što svakom pojedincu daje ista prava kako se zahtjeva i u temeljnim dokumentima Evropske unije, Schmidt kreira dodatne podjele udovoljavajući politikama koje blokiraju Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlanskom putu. 

 Marginaliziranje presuda Međunarodnog suda pravde u Strasburu, i potencijalno djelovanje u suprotnosti s duhom i slovom ovih presuda, šalje sudbinsku poruku da je sila, a ne vladavina prava, organizirajući princip demokratija koje predstavlja Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Predstavnici HDZ-a BiH zajedno sa zvaničnicima iz Hrvatske uspjeli su nametnuti Evropi gaženje vlastitih demokratskih principa uvođenjem kolektivnog predstavljanja u evropsku praksu, što je protivno proklamovanim vrijednostima same Evropske unije. Takav pristup će biti novi model koji će inspirisati mnoge političke snage u drugim zemljama širom evropskog kontinenta. Nije teško zaključiti kome je cilj nestabilna Evropa i ko će imati krajnju korist od takvog razvoja situacije.

Želimo vjerovati da će nasuprot tome u evropskim političkim krugovima ipak prevladati one politike koje će se tome snažno suprotstaviti i podržati rješenja zasnovana na proklamovanim principima u Evropskoj povelji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a koja je ugrađena i u Ustav Bosne i Hercegovine. Sama činjenica da neke demokratske vlade razmišljaju o rješenjima koja nagrađuju i legaliziraju posljedice zlouptrebe sile je poražavajuća i ubitačna za sva nastojanja da se u Bosni i Hercegovini zaštite temeljne ljudske vrijednosti i vladavina prava kao nezaobilazni princip demokratije.

VEZANI TEKST - Je li OHR počeo igru kakvu HDZ BiH priželjkuje, hoće li udovoljiti Čovićevim zahtjevima

Umjesto približavanja demokratskim vrijednostima Evropske unije, nacionalističke i secesionističke politike u BiH i regiji žele ishoditi rezultat kojim će produbiti podjele i cementirati segregaciju u Bosni i Hercegovini. U konačnici to vodi dodatnoj destabilizaciji Jugoistočne Evrope, ugrožavanju mira i otvaranju prostora za ostale geopolitičke manipulacije. Čvrstog smo stajališta da Evrospka unija i NATO nisu kompletirani ako u njihovom dubokom zaleđu postoji prostor u kojem se održava i hrani nukleus nacionalizma i nesigurnosti. Takav prostor je pogodan za destruktivno djelovanje antievropskih i antinato uticaja.

Nažalost, prema prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH koji je kreiran u Uredu visokog predstavnika za BiH, daje se podrška tim podjelama.

U Bosni i Hercegovini je 1914. godine počeo Prvi svjetski rat, a krajem 20. stoljeća na nju je izvršena agresija i genocid. Ti događaji su pokazatelj da je Bosna i Hercegovina važna geopolitička tačka i svojevrstan politički toplomjer koji pokazuje akutne probleme širih međunarodnih odnosa i interesa. Pogrešne su pretpostavke da je pitanje Bosne i Hercegovine manje važno od pitanja Ukrajine. Treba razmisliti da li se tenzijama u Bosni i Hercegovini mjeri odlučnost zapada i procjena dokle se smije ići sa daljim destruktivnim djelovanjem u samoj Evropskoj uniji? Da li se podilaženjem secesionističkim politikama u Bosni i Hercegovini ohrabruje destabiliziranje Evropske unije i NATO-a? Mi smo uvjereni u potvrdan odgovor jer je Bosna i Hercegovina upravo pokazatelj snage ili slabosti zapada i demokratskih vrijednosti, koje je Evropska unija, makar na papiru, napisala.

VEZANI TEKST - Šta Ambasada SAD-a kaže o Schmidtovim pregovorima u vezi s izmjenama Izbornog zakona

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije pojedinim političarima i kompanijama u Bosni i Hercegovini i regiji, čime su poslali jasnu poruku antievropskim politikama. Evropska unija to nije uradila! Velika Britanija je također uvela sankcije dijelu političara koji rade na destabilizaciji BiH. Njemačka je usvojila Rezoluciju kojom osuđuje takve politike, što je korak u dobrom smjeru, ali bez sankcija bilo kome. Ono što je dodatno značajno u ovom momentu jeste da iz Njemačke dolazi i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, gospodin Christian Schmidt. Prema istraživanjima IGES-a, mišljenje većine građana Bosne i Hercegovine je da Njemačka zajedno sa pozicijom visokog predstavnika u BiH može učiniti puno više na stabilizaciji prilika na jugoistoku Evrope, a ne na udovoljavanju politikama koje su ekspozitura onih snaga koje ne žele dobro ni Bosni i Hercegovini ni Evropskoj uniji.

Cilj Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost je sigurna, objedinjena i prosperitetna Evropska unija i demokratska, suverena i cjelovita Bosna i Hercegovina kao punopravna članica NATO-a i Evropske unije. Bez sigurne Bosne i Hercegovine nema sigurnosti ni Jugoistočne Evrope niti Evropske unije u cjelini. U protivnom suočavamo se sa promjenom istorijske činjenice, da pobjednici Hladnog rata, predstavnici demokratskih vrijednosti, postaju poraženi na jugoistoku i istoku Evrope, upravo u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.