open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Je li OHR počeo igru kakvu HDZ BiH priželjkuje, hoće li udovoljiti Čovićevim zahtjevima
Nekoliko dana u bh. javnosti pojavljuju se informacije kako će visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuti pojedine odredbe Izbornog zakona BiH i na taj način udovoljiti zahtjevima Hrvatske demokratske zajednice BiH.
19.07.2022. u 11:39
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić: Građani neće prihvatiti etničke podjele, Schmidt treba dobro razmisliti

- Prvi pravac podrazumijeva nametanje takozvanih "tehničkih" pitanja u Izborni zakon, dok drugi pravac vodi ka ispunjavanju HDZ-ovog zahtjeva koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH - navodi istraga.ba.

Da se nešto opasno "kuha", potvrdio je i državni zastupnik Saša Magazinović.

- Učestali pozivi iz različitih međunarodnih krugova. Tačno je sve što se pojavilo u medijima. Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe ususret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti. Vrijednosno potpuno pogrešno. Uvođenje nove diskriminacije na pomolu - napisao je Magazinović na Twitteru. 

VEZANI TEKST - Reakcije na najave HNS-a: Spremni smo za belaj, blokirat će implementaciju izbora, formiranje domova naroda

Žestoko je reagirao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručivši da "građani neće prihvatiti etničke podjele, Schmidt treba dobro razmisliti". 

Podsjetimo, HDZ i njegov čelnik Dragan Čović insistiraju na "legitimnom predstavljanju" i "konstitutivnosti naroda", praktično je to jedna vrsta ultimatuma. Ukoliko se na njega ne pristane, iz Čovićeve nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor najavljuju "hrvatsku samoupravu", "događanje naroda", "treći entitet"... Pa i hrvatski predsjednik Zoran Milanović je najavio antiustavne poteze.

- Hrvati će proglasiti nezavisnost u BiH. Doći će EUFOR. Na to upozoravam. Nije moguće da HDZ o tome ništa ne misli. Čelni ljudi Hrvatskog narodnog sabora su za, Dragan Čović nije protiv... Od Čovića ne mogu očekivati više, hvala mu, ja tu radim za njega i njegove - poručio je u maju ove godine Milanović.

Ukoliko OHR ustukne pred Čovićevim ultimatumom, međunarodna zajednica će pogaziti sva demokratska načela koja vrijede na Zapadu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.